В хода на валутната търговия във вторник щатският долар се обезценява спрямо еврото, британската лира и японската йена. Американската валута е под натиск от нарастващ апетит за риск, свързан с оптимизъм относно подписването на законопроект за подпомагане на американската икономика по време на пандемията от коронавируса, пише Dow Jones.

Британският паунд и еврото се покачват заради отслабващия долар, но и след постигнатата в последния момент сделка за търговските отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит.

"Като цяло приемането на мерки за финансова помощ в САЩ е стимул за тези, които залагат на спада на долара, въпреки че слабостта на американската национална валута като цяло е ограничена", казва Вишну Варатан, директор по икономика и стратегия в Mizuho Bank, цитиран от Dow Jones.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри в понеделник увеличение на стимулиращите плащания в контекста на COVID-19 от $600 на $ 2000, поискано от президента Доналд Тръмп. Законопроектът беше приет с 275 гласа "за" и 134 "против". Очаква се мярката да срещне опозиция в Сената.

В неделя вечерта Тръмп подписа фискалния бюджет на страната за 2021 г. от 2,3 трилиона долара, който включва пакет от мерки за подкрепа на икономиката в размер на 900 милиарда долара на фона на пандемията.

Британският паунд поскъпва. Комитетът на постоянните представители на страните от ЕС одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит, постигнато на 24 декември. Окончателното решение на Съвета на ЕС също за ускорена писмена процедура се очаква във вторник. Режимът на временно прилагане на споразумението влиза в сила от 1 януари 2021 година.

Общата валута днес сутринта расте спрямо долара е нараснало с 0,19% - до $1,22239 за евро в сравнение с $1,2216 долара в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската е спаднала с 0,10% - до 103,71 йени за долар от 103,81 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Еврото в същото време се повиши спрямо японската валута с 0,13% - до 126,99 йени срещу 126,82 йени предния ден.

Фунтът стерлинг поскъпва в понеделник сутринта с 0,22% спрямо долара до $1,3841 за паунд, в сравнение с $1,3452 за паунд в края на предишната търговия. Британската национална валута се повиши с 0,03% спрямо европейската - до 1,1014 евро от 1,1011 евро за паунд вечра.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), намалява с 0,23%. По-широкият WSJ доларов индекс днес губи 0,18%