Американският долар се понижава умерено спрямо паунда и еврото, расте по отношение на японската йена по време на валутната търговия във вторник. Пазарът се фокусира върху двудневната среща на Федералната резервна система на САЩ, която ще се проведе днес и в сряда..

Очаква се американската централната банка на регулярното си заседание да хвърли повече светлина върху бъдещето на програмата за количествено облекчаване (QE). Федералният резерв изкупува активи на стойност 120 милиарда долара на месец от юни 2020 г. като част от тази програма и експертите очакват ясни сигнали от нея за това кога регулаторът възнамерява да започне постепенното й премахване. Мнозина смятат, че Фед може да започне да намалява месечните изкупувания на активи през ноември.

След заседанието на 21-22 септември Федералният резерв ще публикува най-новите си прогнози за БВП, за безработицата и инфлацията в САЩ. Както и точков график на прогнозите - диаграма, отразяваща индивидуалните очаквания на членовете на Борда на управителите на Фед и ръководители на Федералните резервни банки по отношение на лихвените проценти.

Междувременно Банката на Япония се очаква да запази параметрите на паричната си политика непроменени на заседанието си на 21 и 22 септември.

На този фон към 10:30 часа българско време във вторник общата европейска валута се покачва еврото спрямо долара с 0,01% - до $1,1728 за едно евро в сравнение с $1,1726 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на щатската валута спрямо японската нараства с 0,28% - до 109,69 йени за долар от 109,44 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,14% спрямо щатската валута до 1,3681 долара за едни паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,12% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс на долара WSJ се понижава с 0,06%.