В хода на валутната търговия в четвъртък обменният курс на щатския долар слабо се понижава спрямо еврото, паунда и йената.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво 1,1873 долара за евро в сравнение с 1,1868 долара за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската национална валута спадна в същото време до 109,64 йени за долар срещу 109,85 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британският фунт стерлинг сутринта в четвъртък 1,3769 долара в сравнение с курса $1,3737 за паунд в края на предишната търговия и 1,1597 евро срещу 1,1574 евро за паунд вчера.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е спаднал с 0,1%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се понижава с 0,08%.

"Бързото рали при американските облигации през последните търговски дни, със съответните спадове на доходността, силно подкрепи нискодоходните валути - от еврото до дълбоко отрицателната доходност на швейцарския франк", заяви Джон Харди, главен валутен стратег в Saxo Bank .

Доходността от десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ в четвъртък спадна до 1,664% от 1,674% през предния ден.

Лидерите на Федералния резерв не се страхуват от прекомерно нарастване на инфлацията в САЩ, имайки предвид рисковете от прогнозата за инфлацията "повече или по-малко балансирани", според протокола от заседанието на Федералния отворен пазар Комитет (FOMC), проведено на 16-17 март.

Лидери на американския паричен регулатор очакват основният лихвен процент да остане в настоящия диапазон (0-0,25%) през 2021 година. Четири от тях вярват, че ставката може да бъде повишена през 2022 г., а седем вече чакат повишение на лихвения процент чак през 2023 година.

Междувременно обемът на поръчките на индустриалните предприятия в Германия през февруари 2021 г. се е увеличил с 1,2% в сравнение с предходния месец, съобщи Министерството на икономиката на страната, информира Trading Economics.