Фунтът стерлинг се понижава спрямо долара във вторник, притиснат от ситуацията с новия щам на короновируса и затягането на карантината във Великобритания. Несигурността около преговорите за търговията на Обединеното кралство с ЕС след края на преходния период също натискат надолу курса на британската валута.

В хода на днешната търговска сесия щатският долар нараства спрямо еврото и йената след новината за приемането на новия пакет от фискални стимули в САЩ. Американският сенат, следвайки Камарата на представителите, подкрепи пакет от 900 милиарда долара за икономически стимули по време на пандемията.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската по $1,2220 за евро в сравнение с $1,2244 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо японските пари се повишава до 103,40 йени от 103,32 йени за долар при закриването на търговията в понеделник.

Курсът на британската лира спрямо долара спадна с 0,51% - до $1,3395 за паунд от $1,3464 за паунд в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,29%, а по-широкият индекс WSJ долар - 0,25%.

Инвеститорите също така продължават да следят развитието на ситуацията поради откриването на нов щам на коронавирус във Великобритания.

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли исканията на депутатите от Британската консервативна партия за удължаване на преговорите с Брюксел относно бъдещите отношения след Брекзит с Брюксел до 2021 г., съобщи в понеделник The Guardian.

"Паундът "пада поради изолацията на Обединеното кралство след откриването на нов щам на COVID-19 и забраната за пътуване там, но и поради липсата на напредък по Брекзит. Първоначално събитието се смяташе за значимо само за Острова, но се страхуваме, че може да се окаже нова глобална заплаха, тъй като е малко вероятно новият щам да не напусне страната (случаи вече са докладвани в Австралия, Дания и Нидерландия)", смята главният валутен стратег н а Saxo Bank, Джон Харди.

Инвеститорите очакват днес публикуването на окончателните данни за динамиката на БВП на САЩ през третото тримесечие.