Американският долар не показва особена динамика по отношение на основните валути в хода на търговията в сряда на фона на подновените опасения относно коронавирусната ваксина. Липсата на яснота относно сроковете за нови стимулиращи мерки в САЩ стимулира търсенето на безопасни активи. Британската лира поевтинява заради страх от провал на сделката между Лондон и ЕС.

Инвеститорският апетит за риск е отслабен, след като американската компания Johnson & Johnson заяви във вторник, че е спряла опитите за ваксина срещу COVID-19 поради "необяснима болест", която засегна участник в проучването. В края на септември J&J започна третата фаза на клиничните изпитвания на коронавирусна ваксина. Фармацевтичната компания Eli Lilly and Co също обяви, че е спряла тестването на лекарството на базата на антитела.

Пазарните участници продължават да наблюдават отблизо ситуацията около предизборната кампания в САЩ. Според социологическите проучвания кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън е начело и неговата преднина пред сегашния президент Доналд Тръмп се разширява.

Фунтът стерлинг се обезценява поради опасения относно слабия напредък в търговските преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз и вероятността Централната банка на Англия да премине към отрицателни лихвени проценти.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди за вероятността споразумение за бъдещи отношения между ЕС и Великобритания никога да не бъде сключено. Брекзит ще бъде в центъра на дневния ред на заседанието на Европейския съвет на 15-16 октомври в Брюксел.

В сряда сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1744 за евро, в сравнение с 1,1746 долара за евро към края на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо йената е спаднала само с 0,02%, до 105,46 йени спрямо 105,48 йени.

Еврото се разменя срещу 123,86 йени при 123,89 йени при затварянето на търговията във вторник.

Британската лира днес се понижава с 0,20% спрямо долара, до $1,2911 за един паунд от $1,2937 за паунд вчера и спрямо общата валута - с 0,17%, до 1,0995 евро за паунд спрямо 1,1014 евро за паунд във вторник

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,03% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ долар не показва промяна.