Американските индекси достигнаха нови рекорди, но не всичко е "цветя и рози" на пазарите, макар че изглежда, че инвеститорите неглижират напълно лошите новини. Ето няколко доказателства на това твърдение:

- Ако всичко беше наред, Фед нямаше да намали три пъти лихвите през миналата година и да продължава да извършва операции на репо-пазарите в момента

- Ако всичко беше "розово", златото нямаше да е близо до най-високите си нива от близо 7 години. Традиционно златото се купува в моменти на политическа и икономическа несигурност

- Ако нещата бяха напълно наред, Китай нямаше да се даде толкова лесно на САЩ. В настоящата ситуация, причинена от коронавируса, допълнително забавяне на китайската икономика е напълно възможно. И то може да се усети в целия свят

- Ако всичко беше наред, биткойнът едва ли щеше да е над 10 000 долара, както и едва ли повечето "алткойни" щяха да са горещата тема на деня.

- В нормална среда никой никога нямаше да си помисли да си купи облигации с отрицателна доходност като защита от нещо, което няма как да се случи. Пулът от ценни книжа с доходност под нулата скочи с 1.16 трилиона долара за седмицата до 27-ми януари, което е най-голямото седмично увеличение от поне 2016 г.

- Ако се очакваше възстановяване на икономиката, потреблението на петрол и природен газ нямаше да позволи да видим такъв срив в цените на двете суровини. Природния газ е при най-ниските си нива от четири години насам

Нормално ли е според вас всичко, когато любимото съотношение на Уорън Бъфет, сочещо състоянието на фондовите пазари - пазарна капитализация към БВП - да е над 140% в момента? Всички забравиха и за забавянето между обръщането на лихвената крива и реалното настъпване на рецесия - който е около година.

Изведнъж лошите новини станах добри, а добрите - добри. Коронавирусът всъщност няма да е толкова лош за пазарите и икономиката. И това е добра новина. Фед няма да повишава лихвите скоро, защото икономиката все още е "лабилна" - и това е добра новина. Търговската война е напът да приключи. Никой не се интересува колко се е влошила икономическата среда - важното е, че ще приключи - и това е добра новина.

ЕЦБ се тревожи за банковата си система, но продължава да държи отрицателни лихви. Преди десет години ЕЦБ повиши лихвите за последен път в светлината на вече вихрещата се финансова криза. Тогава Европейската централна банка бе широко критикувана за това действие, което задълбочи кризата. Всички знаем какво последва - понижение на лихвите до отрицателни нива и задържането им при такива и до момента. Но този финансов експеримент, може да има след себе си последствия, каквито никога не сме наблюдавали.

Пазарите не могат да коригират, а волатилността е близо до рекордно ниски нива. Инвеститорите обаче бързо забравят. Те забравиха как през декември на 2018-та година станаха свидетели на масирани разпродажби, рядко виждани в историята. Само три месеца по-късно цялата загуба на индексите е възстановена, а щатските активи започнаха дълга серия от ръст и нови исторически върхове.

Четири щатски технологични мега-компании вече са с оценка от над, или близо до 1 трилион долара. Дали обаче, това е добра новина? Apple видя акциите си да поскъпват с близо 100% през последната една година. Поведение подхождащо в много по-голяма степен на малка, или средно-голяма компания, а не на най-голямата по пазарна капитализация компания в света.

Ако всичко беше наред щяха ли един куп велики инвеститори да се изреждат да предупреждават инвеститорите, че тази ексклузивна доходност е опасна и поражда опасна среда, подходяща за корекция? Или пък да предупреждават за предстоящо ново "изгубено десетилетие"?

Помислете добре и подредете своите инвестиционни приоритети. Замислете се - дали не е време да спазите съвета на Бъфет - "страхувайте се, когато всички са алчни". Защото по-младите инвеститори могат и да не помнят една от най-големите финансови кризи, която се случи вече преди 11 години, но тя дойде бързо и изневиделица и хвана почти всички инвеститори и анализатори "неподготвени".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи