Сутрешното кафе не спира да поскъпва.

Цените на суровото кафе на зърна достигнаха 10-годишен връх на световните пазари, а наблюдатели очакват то да поскъпва поне до 2023 г., пише CNBC.

Договорите за доставка през декември приключиха търговията в понеделник на нива от $2,34 за паунд (приблизително 450 грама). В четвъртък фючърсите на ICE в Ню Йорк достигнаха $2,46 — най-високата цена от 2011 г., когато суровината проби нивото от $3 за паунд. Бенчмарковата цена на Международната кафе асоциация бе $2,07 в петък — 85 процента ръст за година.

Оле Хансен, директор в Saxo Bank, обяснява повишението през последните 12 месеца с "перфектната буря".

Въпросът е дали случващото ще продължи дълго, смята той. По думите му, инвеститорите трябва да се концентрират върху ситуацията в Бразилия, където имаше необичайно ниски температури и слана, а след това дълъг период на суша, което засегна тежко реколтата.

Хансен смята, че климатичните проявления могат да засегнат реколтата по-късно тази година, както и през 2022 г. А дори и през 2023 г.

"Цените на кафето достигнаха $3 за паунда през 2011 г., когато отново имаше опасения за недостиг от Бразилия", припомни той. И допусна, че е съвсем възможно кафето да продължи да поскъпва.

Освен лошото време, проблемите в доставните вериги също имаха значително влияние върху пазара, тъй като производителите и компаниите, които пакетират кафето, често са в различни държави. Пазарна несигурност идва и от държави като Етиопия, която е на ръба на гражданска война. Във Виетнам пък голям брой заразени с Covid-19 засяга добива.