Словашката прокуратура потвърди днес, че членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) и управител на Словашката централна банка Петер Казимир е обвинен в престъпление, свързано с корупция и взимане на подкуп, съобщи БНР.

"Прокурор в специалната прокуратура повдигна на 8 октомври 2021 г. обвинения срещу Петер Казимир за престъпления, свързани с корупция", заяви говорителката на специалното обвинение Яна Токолева, съобщава Ройтерс. "Като се има предвид ранният етап на наказателното дело, в момента няма да даваме допълнителна информация", посочи още тя.

Управителят на Словашката централна банка беше обвинен за подкуп и корупция, но отрича подобни нарушения и ще се защитава срещу обвиненията, казаха Казимир и неговият адвокат.

Френският милиардер Венсан Болоре е арестуван заради корупция

Арестуваха един от най-богатите французи заради корупция

Той е заподозрян в подкуп на държавни служители в Африка

"Не се чувствам виновен за никакво престъпление", коментира Казимир, който беше и министър на финансите, преди да заеме ръководния пост в ЕЦБ през 2019 г. Казимир оспори обвиненията, тъй като, според него, фактите са "неверни" и прокурорите "нямат потвърдителни доказателства".

Обвиненията са повдигнати в резултат на разследване срещу бившия ръководител на данъчната администрация на Словакия, който също така е обвинен в няколко различни случая на корупция.