Френският милиардер Венсан Болоре е задържан за разпит от съдебната полиция в родината си като част от разследване за подкупи на държавни служители в 2 африкански държави.

Разпитът, който би могъл да доведе до обвинения срещу Болоре, разглежда договорите, възложени на компанията му за експлоатацията на контейнерни терминали в Того и Гвинея.

Разследващите органи подозират, че мениджърите на Bollore Groupe са използвали рекламната компания Havas, за да улеснят избора на африкански служители, предоставяйки комуникационни съвети на по-ниска цена преди около десетилетие. Други мениджъри от групата също бяха задържани за разпит.

Кой е Венсан Болоре?

Разследването е знак, че френските власти засилват наказателното преследване на международни случаи на корупция и не се страхуват да погнат дори най-висшите ръководни кадри. Болоре управлява компания с пазарна стойност от 14.7 млрд. долара, която има почти монопол върху пристанищата в Западна и Централна Африка. Той е най-големият акционер във Vivendi.

66-годишният Болоре пое затруднената семейна компания за хартия през 1981 г. и изгради конгломерат за 14.8 млрд. долара с участия в африкански железопътни линии и азиатски каучукови плантации.

Известен като агресивното си поведение в придобиванията и близък приятел на бившия президент Никола Саркози, той е един от най-богатите хора на Франция, а състоянието му се оценява на 6.6 млрд. долара.

Милиардерът бе мажоритарен собственик на Havas - една от най-големите световни рекламни и комуникационни групи в света, която бе придобита от френската медийна компания Vivendi през 2017 г. Офисите на Болоре в Пюто бяха претърсени преди 2 години като част от разследването.

Миналата седмица бизнесменът предаде управлението във френската медийна компания Vivendi, където беше председател на борда от 2014 г., на сина си Яник Болор.

Милиардерът има достъп до пристанищата в Западна и Централна Африка, като има концесии за управление на контейнерни терминали в 15 държави, включително Гвинея, Того и Нигерия. Компанията разполага и с 25 сухи пристанища, дори и в изолирани държави като Буркина Фасо и Чад. Пазарният дял на групата в Африка е около 13%, тя има операции в почти всяка страна на континента.

Проблемът е в Африка

Bollore Groupe съобщи в изявление, че едно от нейните звена е обект на разследване за таксуване на комуникационни услуги в Гвинея и Того през 2009 и 2010 г. Компанията "официално отрича" звеното да е направило нещо нередовно.

"Разпитът на ръководителите му ще даде яснота на правосъдието по тези въпроси, които бяха обект на независим одит, установил, че операциите са напълно редовни", заявиха от компанията, обещавайки пълно сътрудничество на властите.

В атака срещу корупцията

Полицейският разпит, за който бе съобщено от френския ежедневник Le Monde, може да продължи през целия ден и дори да бъде удължен до 48 часа, смята Стефан Бонифаси, адвокат по наказателно право в Париж. По всяка вероятност, след това Болоре ще бъде обвинен от водещия следовател по делото.

Задържането на заподозряно лице за разпит, вместо да се издаде обикновена призовка, е стар зрелищен трик, чиято цел е да постави под напрежение милиардера. Подобен ход вече беше използван срещу бившия френски президент Никола Саркози.

"По време на разпита сте с адвоката си и щом приключат, се връщате в килията си за задържане и имате много време, за да размишлявате върху нещата", твърди Бонифаси.

Разследващите органи във Франция решават да повдигнат обвинение на хора или компании при наличието на сериозни доказателства за участието им в обекта на разследването.

Задържането и разпитът на милиардера са средство за финансовия прокурор на Франция (който контролира разследването) да изпрати съобщение, че властите приемат сериозно международната корупция.

"Националният финансов прокурор днес е на етап, в който смята, че има капацитет да се заеме с един от най-важните френски ръководители. Това е нещо ново", посочва Бонифаси.