Иран се нуждае от петрол с цена от 194,60 долара за барел през 2020 година, за да може да балансира своя държавен бюджет. Това изчисляват от Международния валутен фонд (МВФ) в свой доклад. Експертите от институцията намаляват прогнозата си за икономическия растеж на Близкия Изток в този документ.

Заради наложените от Вашингтон санкции, които силно ограничават износа на ирански петрол, Ислямската република щеше да успее да балансира бюджета си за 2019 година при цени от 155,60 долара за барел, изчисляват още от Фонда, цитирани от специализирания сайт OilPrices.

За сравнение на Саудитска Арабия, която е най-големият износител на суровината в света, ѝ трябва стойност на черното злато от 86,50 долара за барел през тази и от 83,60 долара за следващата година, става ясно от доклада.

Междувременно от МВФ прогнозират икономически растеж за Съвета за сътрудничество в Персийския залив (в него влизат Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства) от едва 0,7% за тази година. Това е значително намаление в сравнение с резултата от 2% за 2018 година.

"Спадът се дължи предимно на ефекта от споразумението за ограничаване на добива на петрол на ОПЕК", посочват от МВФ.

Прогнозата за следващата година е по-благоприятна, като регионът може да отчете ръст на БВП от 2,5% заради очаквано увеличение на продукцията на Кувейт и Саудитска Арабия, както и на добива на природен газ в Оман и Катар.

Конкретно за Саудитска Арабия очакваният растеж за 2019 година е в размер на 0,2 на сто, а за следващата - 2,2 на сто. От друга страна Иран може да отчете спад от 9,5 на сто на БВП през тази година.

От Фонда обаче посочват, че тази прогноза може да бъде ревизирана в зависимост от това какво решение ще бъде взето на традиционната среща на ОПЕК през март месец.