Цените на петрола се повишиха в сряда, подкрепени от спад на запасите в Съединените американски щати и малко по-слаб долар, както и от притеснения за възможен недостиг от ноември заради санкциите срещу Иран, пише Reuters.

Барел brent се търгуваше на $72,83, повишение от 20 цента, или 0,3%, а американският еквивалент WTI подскочи с 28 цента, или 0,4%, до $66,12.

В седмица до 17 август запасите на САЩ намаляха с 5,2 милиона барела до общо 405,6 милиона барела. Това бе три пъти по-голям спад от очакванията на анализаторите.

Знаците за забавящия се ръст на добива в САЩ и по-слабия долар също подкрепиха цените. Зелената валута поевтиня с 0,7 процента спрямо кошница от шест основни валути.

Притесненията относно това колко петрол ще изчезне от световните пазари заради новите санкции срещу Иран също остават валидни, въпреки че търсенето може да намалее заради търговския спор между САЩ и Китай.

Иран, която е член на ОПЕК, тази седмица заяви, че нито една друга държава от картела не трябва да поеме дела ѝ от износа.

Междувременно китайска търговска делегация е в САЩ за дългоочакваните преговори. Вчера обаче президентът Тръмп заяви, че не очаква никакъв прогрес от разговорите.