Повечето хора разбират, че фондовите пазари и икономиката не се движат заедно като скачени съдове, но у тях битува идеята, че добре представящият се фондов пазар говори за стабилна икономика, пише Питър Шиф в блога си. Но ако това е вярно, значи в момента имаме най-силно представящото се стопанство в историята.

Ако това ви звучи странно, предвид факта, че сме в епицентъра на дестабилизираща и поляризираща пандемия и политическият риск, това е защото просто не разбирате, че фундаменталната връзка между фондовите пазари и икономиката е прекъсната. Колкото и странно да звучи, Wall Street вече расте заради слабостта на икономиката като цяло.

Може би най-добрият индикатор за оценка на акциите и циклично коригираното съотношение между цената на акциите и приходите (CAPE), което сравнява цените на акциите спрямо постъпленията на компаниите през последните десет години. Така то изглажда краткосрочните смущения.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Към началото на август индикаторът беше 31,1, но за последните два месеца нарасна до 32,65. Само три пъти за последните 132 години се е наблюдавало подобно покачване: през 1929 г., точно преди Голямата депресия; през 1999 г., точно преди дотком балона; и закратко през 2018 г. И въпреки че вече знаем, че оптимизмът, който захранваше скорошното изстрелване на борсите, е тотално илюзорен, поне тогава имаше някакво оправдание за техния растеж.

Къде е оптимизмът днес? Вече никой сериозен икономист или инвеститор не смята, че икономиката се е насочила към най-славните си времена. Напротив, сега цялото покачване на борсите се дължи на печатането на пари.

Точно затова мнозина днес отдават растежа на пазарите на философията: "Никога не се бори срещу Федералния резерв". Освен това заради изкуствено ниските лихви инвеститорите така или иначе се насочват към фондовите пазари в търсене на по-висока доходност.

Питър Шиф: Федералният резерв създаде най-тежкия пожар

Питър Шиф: Федералният резерв създаде най-тежкия пожар

Финансистът сравни инфлационната политика на централната банка с парично подпалвачество

Но сами по себе си тези фактори, които са хронично присъстващи през последните две десетилетия, не обясняват защо пазарите са толкова високи. Именно пандемията създаде среда, в която това, което нанася удар върху реалната икономика, всъщност помага на индексите.

Стимулите от страна на Федералния резерв са особено полезни за големите публични компании, които могат да заемат пари като емитират облигации на публичните пазари. Затова действията на централната банка подпомагат ценовото покачване на дълговите инструменти на големите борсово търгувани бизнеси.

За разлика от тях, малките компании зависят от традиционни банкови кредити, които обикновено са по-високорискови от алтернативните употреби на капитала на една банка. Така в крайна сметка по-малките бизнеси често се оказват без кредити или трябва да плащат значително по-високи лихви.

Питър Шиф: Доларът не просто ще поевтинее, а ще се срине

Питър Шиф: Доларът не просто ще поевтинее, а ще се срине

Хората трябва да се освободят от всички деноминирани в долари активи, смята финансистът

Същевременно ниските лихвени проценти позволяват на големите публично търгувани компании да рефинансират съществуващите си по-скъпи дългове с по-евтини такива, което понижава техните разходи. Резултатът от това е, че пазарите регистрират по-висок мултипликатор на цените на акциите спрямо приходите им. Така тези играчи получават двойна облага от изкуствено ниските лихви.

От друга страна частните компании, в които работят много повече хора, отколкото в големите публично търгувани компании, получават едва малка изгода от изкуствено ниските лихви. По-малките бизнеси разчитат значително повече на приходите си от продажби, отколкото на капиталовите пазари, за да задоволяват нуждите си от средства. Те обаче преминават през срив именно на продажбите си заради затварянето на икономиката.

Тук има и друг проблем - протестите в САЩ. Но въпреки че все повече градове са парализирани от среднощни метежи, Citigroup увеличи прогнозата си за стойността на индекса S&P 500 до края на годината до 3300 пункта спрямо 2900 пункта преди. Игнорирайки всички лоши новини, според банката причината за това ще са "необузданите" парични улеснения на Федералния резерв и на очакването, че той ще направи "каквото е необходимо, за да спре понижаването на цените на акциите с двуцифрени стойности".

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Ценовият механизъм в икономиката трябва да бъде оставен да работи, смята Майкъл Хофман

Наскоро Deutsche Bank излезе с подобно заключение, изтъквайки, че за да компенсира стимулиращата "неефективност" на нулевия основен лихвен процент, балансът на Федералния резерв ще трябва да нарасне с "допълнителни 12 трлн. долара" в краткосрочен план. За да добиете представа какво означава това, в периода 2009-2013 г. балансът на Федералния резерв нарасна с общо 3 трлн. долара, но Deutsche смята, че той трябва да се увеличи с четирикратно по-голяма сума само за да се поддържа икономиката на повърхността.

Нещо повече, през миналия месец Джо Байдън настоя за промяна в хартата на Федералния резерв, която ще изисква от банката "агресивно да таргетира продължаващите расови разлики във възнаграждението, заетостта и богатството". Как може институцията да постигне подобни цели, предвид ограничения арсенал, с който разполага, остава енигма, но можем да предположим, че това включва печатането на още повече пари.

В крайна сметка по този начин вече имаме карта какво ни очаква през следващите няколко години. Правителството ще се опита да замени имплодиралата икономика с увеличаване на паричното предлагане. Тази стратегия обаче никога не е работила и никога няма да работи и в бъдеще.