Правителствата и централните банки дадоха обещание да налеят $19,5 трлн. в икономиките от началото на пандемията, обобщава доклад на Международния валутен фонд, цитиран от CNN. Някои държави се нуждаят от повече помощ, за да се справят с кризата, но може и да не я получат, гласи още той.

Към септември правителствата анонсираха стимули на стойност $12 трлн., а централните банки - още поне $7,5 трлн., за да омекотят удара от пандемията. И въпреки безпрецедентния мащаб и скорост на мерките, включително намаляване на данъци, плащане на заплати, даване на заеми и сваляне на лихви, световната икономика е в най-дълбоката рецесия от Голямата депресия насам. Икономическата активност и заетостта в много части на света, включително в САЩ и Европа, остава под нивата от преди пандемията.

Обещаните ваксини срещу вируса обещават да подобрят прогнозата за икономиките през следващата година, но няма да помогнат особено през следващите седмици и месеци. А пречките пред осигуряването на допълнителна подкрепа нанасят щети по така или иначе крехкото възстановяване.

В САЩ, където броят на заразените расте неумолимо, отказът на президентът Доналд Тръмп да признае, че е загубил изборите, може да забави усилията за подписване на още един голям пакет стимули. Броят на заетите в страната все още е с 10 млн. души по-малък спрямо началото на пандемията, а редица щати въвеждат допълнителни здравни мерки, което ще натежи над възстановяването.

В Европейския съюз също има проблеми: в понеделник Унгария и Полша наложиха вето върху одобрението на фонда на стойност €800 млрд., който трябва да влезе в сила на 1 януари. Двете държави не искат разпределението на парите да зависи от върховенството на закона.