От началото на ноември във втората по големина икономика са фалирали по облигациите си поне 15 нови компании, предаде Bloomberg. Общият размер на облигациите, плащанията по които не се обслужват, вече е 120,4 млрд. юана (или малко 17 млрд. долара), което заплашва да "подобри" миналогодишния рекорд от почти 122 млрд. юана, припомня Zero Hedge.

Делът на фалитите спрямо целия пазар на облигации в страната, оценяван на 4,4 трлн. юана, все пак е относително малък - под 3%. "Лошата новина е, че скоростно нарастващият брой на фалитите достига до повратна точка, в която може да се отприщи лавина от компании, намиращи се в несъстоятелност, а процесът да доведе до спиране на финансирането на пазарите поради невъзможността на инвеститорите да оценят кои от бизнесите се радват на подкрепата на Пекин", посочват от Zero Hege.

Китай започна да спасява и големите си банки

Китай започна да спасява и големите си банки

Почти 50% в Harbin Bank са били придобити от правителствени агенции срещу 2,1 млрд. долара

"На властите е трудно да спасят всички компании", коментира анализаторът от Fitch Raitings в Шанхай Уанг Инг, визиращ поне два случая на банкови паники в страната само през ноември. В рамките на 2018 г. фалитите на финансовите институции в Китай достигнаха до рекорден брой.

Но неплатежоспособността по дълговете от началото на годината обхвана много отрасли на икономиката - от имотния сектор, през ИТ отрасъла и енергетиката до производителите на стомана. Освен това вече не само частните компании изпитват проблеми, а също и държавните и дори някои корпоративни подразделения на местните университети.

Народната банка на Китай: Забавянето на икономиката ще продължи

Народната банка на Китай: Забавянето на икономиката ще продължи

Според институцията финансовите рискове остават високи

Едни от последните знакови фалити бяха именно на такива организации - в понеделник Peking University Founder Group не успя да плати облигации обяви, че не може да облигации за 2 млрд. юана, а малко по-късно същия ден производителят на фотоелектрически компоненти за дисплеи Tunghsu Optoelectronic Technology също посочи, че не може да плати нито лихвата, нито главницата по облигации за 1,7 млрд. юана.

Сега се очаква гигантският търговец Tewoo, който има активи на стойност 38 млрд. юана, също да изпадне в състояние на неплатежоспособност по ценните си книги. Компанията, с централа в севернокитайския град Тианджин, е в класацията Fortune 500 и може да се превърне в най-голямата държавна корпорация, чиито облигации, деноминирани в долари, може да фалират.

Китай съмнително увеличи номиналния си БВП за 2018 година с 2,1%

Китай съмнително увеличи номиналния си БВП за 2018 година с 2,1%

Преразглеждането подкрепя плановете на властта за удвояване на икономината от 2010 до 2020 г.

Според някои анализатори фалитите са начин за "прочистване" на финансовата система за Пекин, тъй като равнището на дълга, притежаван от нефинансовия сектор, възлиза на 165% от брутния вътрешен продукт на страната. "Политиците в Китай избирателно позволяват все повече облигации да фалират, отчасти за да наложат по-строга дисциплина върху кредитополучателите и инвеститорите", пишат от Zero Hedge. "Но не твърде строга, тъй като алтернативата може да паника на пазара на облигации в страната."

"Отчасти това е проблем, именно заради високата селективност на процеса - властите на практика избират кои печелят и кои губят от него. Може би за рискът за инвеститорите не би бил толкова голям, ако регулаторите увеличат прозрачността около фалитите", коментира анализаторът от S&P Global Ratings Синди Хуанг.