Русия няма да прави официално предложение на Украйна за преструктуриране на дълга докато МВФ не се съгласи да предостави гаранции, заявяват от Министерството на финансите в Москва.

А и не са длъжни да го правят, защото в случая се явяват кредитор. Съгласно международната практика длъжникът излиза с предложение за преговори по регулиране на възникнала ситуация около дълга, обясняват от ведомството, съобщава BBC.

Русия, по думите на прессекретарят на финансовото министерство, води преговори по статута на този дълг с Международния валутен фонд. Според него, МВФ се е съгласил, че дългът на Украйна към Русия е държавен и не може да се разглежда наред с търговските заеми.

МВФ изготвя програма за финансова помощ на Украйна, част от тези пари могат да бъдат използвани за решаването на дълговите проблеми на страната, смятат от руското ведомство. Според Москва други източници за погасяването на този дълг Украйна няма, затова чака отговор по проблема от МВФ.

В понеделник Владимир Путин заяви, че Русия е готова да преструктурира  украинския дълг, който е в размер на 3 млрд. долара, при гаранции от Запада. Съгласно новото руско предложение Киев няма да плати нищо тази година, а  през периода 2016 - 2018 година ще издължава по 1 млрд. долар всяка година.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк отговори, че не приема руските условия. Киев преди това обяви, че е готов да обяви мораториум върху руския дълг, ако той не бъде преструктуриран по подобие на другите задължения към другите й международни кредитори.

Украйна заплаши с мораториум по дълга си към Русия  

Украйна заплаши с мораториум по дълга си към Русия  

Москва си иска 3-те млрд. долара  през декември

Те се съгласиха да отпишат 20 на сто от задълженията на Киев, които възлизат общо на 19 млрд. долара, а останалата част да се разсрочи във времето.  Русия настоява, че кредитът й към Украйна е официален  държавен и не подлежи на посочите условия.