Трайно ли е поскъпването на акциите или не? Това е въпросът... И докато експертите спорят по темата, много инвеститори се опасяват да не изтърват потенциално рали в края на годината.

Неотдавнашното рали на фондовия пазар лесно може да има още гориво. Ако това продължи, така наречените циклични акции вероятно ще бъдат едни от най-добре представящите се, според пазарни наблюдатели.

Индексът S&P 500 спечели малко над 11% от най-ниското си затваряне за годината в началото на октомври, главно поради спада на инфлацията. Това породи надежда, че Федералният резерв скоро ще започне да повишава лихвените проценти по-бавно, натискайки спирачките на икономиката малко по-слабо.

По-високите ставки имат за цел да помогнат за контролиране на цените чрез намаляване на търсенето на стоки и услуги, но се натрупаха опасения, че бързото повишаване на лихвите от Фед до момента ще предизвика рецесия. Това би навредило на търсенето и корпоративните печалби, като потенциално ще доведе до спад на акциите.

Все пак сегашното рали лесно може да продължи през следващите няколко месеца. S&P 500 наскоро излезе от низходящ тренд, който поддържаше от средата на август, преминавайки ключовото ниво от 3900, за да се търгува близо до 4000 пункта в момента.

Това показва, че купувачите са по-склонни да се намесят на още по-високи цени, което означава повишено доверие в перспективите на пазара. "S&P може да продължи да се покачва в диапазона 4200-4300", пише Денис ДеБюшер от 22V Research в изследователска бележка.

Ако това се случи, цикличните имена - компании като Caterpillar и PPG Industries PPG - вероятно ще продължат да се представят добре. Продажбите и печалбите на тези компании са по-чувствителни към промените в икономическия растеж, отколкото, да речем, технологичните акции или потребителските стоки.

Пет прогнози за технологичните акции в светлината на междинните избори в САЩ

Пет прогнози за технологичните акции в светлината на междинните избори в САЩ

Ще се влоши ли още сегашната нестабилност?

Идеята е, че ако Фед скоро спре да повишава лихвените проценти, икономическата активност и печалбите ще достигнат дъното и след това ще възобновят растежа си. Инфлацията ще намалее първо, в краткосрочен план, тъй като по-бавното увеличение на цените вреди на краткосрочните продажби и печалбите на цикличните компании.

Но пазарът бързо ще надмине това, фокусирайки се върху по-голямото търсене на стоки и услуги, което една по-здрава икономика би донесла. Цикличните сектори вече се представиха по-добре по време на възхода на пазара наскоро, но остават относително евтини.

Като група, цикличните акции в S&P 500, се търгуват на около 16 пъти общата си печалба на акция, която се очаква да донесат през следващите 12 месеца, докато нецикличните акции са на приблизително 21 пъти, според 22V Research.

Това оставя празнина от пет пъти печалбата, в сравнение с историческата средна стойност от около два пъти, което прави цикличните компании да изглеждат относително привлекателни. Това е знак, че може да са готови да се придвижат по-високо.

Акциите на Caterpillar са поскъпнали малко под 50% от най-ниската си точка за 2022 г., достигната тази есен. Акциите бяха открояващи се, защото скорошният отчет за печалбите беше много добър, коментират експерти.

Печалбите на акция в производителя на булдозери и друго тежко оборудване бяха с около 25% по-високи от очакванията на анализаторите, тъй като нарастващите цени помогнаха на продажбите и маржовете на печалбата да надминат прогнозите.

Дори сега акциите не са изключително скъпи, търгувайки се при 16 пъти бъдещата си печалба на акция, все още под пика си тази година. Техническите сигнали на акциите показват, че печалбите остават възможни.

Caterpillar се търгува на около $238 на акция, което означава, че скокът им тази есен ги е отвел над приблизително $230, така наречената зона на съпротива, където продавачите бяха влезли по-рано през годината, за да свалят цената.

Движение над приблизително $245 може да накара биковете да се чувстват още по-уверени. The Sherwin-Williams Company е друг пример. Акциите й се повиши с около 16% от най-ниското си ниво за годината, достигнато през октомври, надминавайки ключовата съпротива от $220 до $234.

Следващото препятствие за скок е съпротива от около $260. Акциите се търгуват при 23 пъти прогнозираната печалба на акция, малко по-малко от пика за годината. Междувременно PPG Industries (PPG) се повиши с около 19% от дъното си през октомври до близо $129. Това оставя акциите в обхвата на надминаващата съпротива при $130, но все още доста под следващото ключово ниво в диапазона на 140-те долара.

5 акции за следващите 10 години, избрани от професионалистите

5 акции за следващите 10 години, избрани от професионалистите

Финансовото издание Barron's помоли петима професионалисти в областта на инвестирането за дългосрочна прогноза

Акциите се търгуват при 18,5 пъти прогнозираната годишна печалба на акция, малко под най-високата стойност за годината. Lowe"s е в същата категория. Компанията е нагоре с 21% от най-ниското си ниво, пробивайки над ключовото ниво от $200.

Все още трябва да се движи над зоната от $210, въпреки че се търгува само за 14,7 пъти прогнозираната на акция печалба, под най-високата си стойност за годината. Всичко това звучи твърде хубаво, но все още има ключови нива, които тези акции трябва да надминат, за да могат някои инвеститори да се чувстват по-удобно да ги купуват.

Коефициентите на печалби се доближават до върховете си за годината, така че със сигурност не са толкова евтини, колкото бяха преди няколко седмици. Междувременно перспективите за печалбите са несигурни, тъй като все още не е ясно доколко увеличенията на лихвите, които Фед вече е въвел, ще навредят на търсенето.

Изводът е, че тези акции може да продължат да нарастват през останалата част от годината, но с по-бавни темпове, отколкото през последните няколко седмици. Следващата година може да се окаже предизвикателна за тях.

Но внимавайте! Ралито може и да не продължи...

Докато инвеститорите търсят подслон в по-дефанзивно ориентирани имена на акции, един пазарен техник вижда нарастващия марж на изпреварване на Dow спрямо S&P 500 и Nasdaq като знак, че последното възстановяване на акциите може да изчезне бързо, както направи последното.

В бележка до клиентите Джонатан Крински, главен пазарен техник в BTIG, каза, че индексът Dow Jones Industrial Average почти никога не надминава по време на ранните етапи на трайно рали на капитала - а когато се случи, тези ралита обикновено се стопяват.

"Не мисля, че сме в трайно възстановяване", каза Крински по време на телефонно интервю с MarketWatch.

"Хората се опитват да хванат посоката нагоре, но по-скоро по отбранителен начин." Първо, Крински каза, че периоди на превъзходство на Dow по време на ранните етапи на възстановяване на капитала са невероятно редки през последните четири десетилетия от историята на финансовите пазари. Той посочи като примери четири "нови бичи" пазара - 1982, 2002, 2009 и 2020 г. Той посочи 2002 г. като особено забележителен пример.

Както и тогава, акциите на САЩ бяха хванати в цикъл, в който маржът на превъзходство на Dow продължава да се разширява. Крински сравни това с подобен модел, който се появи преди акциите на САЩ най-накрая да паднат до дъното си след дотком-балона в края на 2002 г.

Тъй като дефанзивните акции се представяха по-добре от предишните горещи сектори като информационните технологии или потребителските дискреционни, професионалните инвеститори все повече ги предлагат на клиентите.

Само онзи ден главният инвестиционен директор на UBS Group Марк Хафаеле повтори, че е посъветвал клиентите да предпочитат отбранителни сектори като акции на здравеопазването и потребителски стоки, като същевременно избягват акции на растеж като технологиите.

"Оставаме най-малко предпочитани по отношение на информационните технологии и растежа", каза той в бележка. Тази година тенденцията на превъзходство на Dow започна през първото тримесечие, когато слабите печалби от големи технологии накараха акциите на Netflix, Meta и техните конкуренти да се сринат.

Но напоследък Dow се засили, като надмина както Nasdaq Composite, така и S&P 500 през пет от последните осем седмици, според пазарните данни на Dow Jones. И по време на осемседмичния период, който приключи на 4 ноември, Dow надмина и двата конкурентни показателя през шест от последните осем седмици.

Подобен модел се появи по време на периода до средата на юни, когато акциите в крайна сметка паднаха до най-ниските си нива от повече от година. По времето, когато звездната кампания за акциите през октомври приключи, Dow се повиши с едва 14%, регистрирайки най-силното си октомврийско представяне в историята.

Нещо повече, той победи Nasdaq Composite с 3,7 процентни пункта, най-големият марж от 2002 г. насам, и S&P 500 с близо шест процентни пункта, най-големият марж от април 1999 г., според DJMD. Една от причините Dow да се справя толкова добре в момента е, че е съставен до голяма степен от защитни акции. Както посочи Крински, UnitedHealth Group, Goldman Sachs Group, Home Depot, Amgen и McDonald's, са отговорни за повече от една трета от стойността на Dow.

Основни потребителски стоки, комунални услуги, здравни акции, големи телекомуникационни акции като Verizon и AT&T (въпреки че напоследък не се представят толкова добре) и някои видове инвестиционни тръстове за недвижими имоти обикновено се считат за защитни акции, казаха пазарни стратези.

Досега тази година дефанзивните акции се представиха добре, заедно с енергийните акции, които бяха най-добре представилите се през 2022 г. Енергийният сектор в S&P 500 се повиши с повече от 70% от началото на годината, а Chevron е най-добрият представител на Dow с ръст от 60,5%.

Въпреки че и трите основни бенчмарка завършиха по-ниско в понеделник, Dow отново се представи по-добре, падайки с 0,6%, в сравнение с 0,9% отдръпване за S&P 500 и 1,1% спад за Nasdaq от началото на годината, Dow падна само със 7,1% , в сравнение със 17% за S&P 500 и 28,4% за Nasdaq.