Технологичният сектор вижда много заплахи от междинните избори. Две години след мандата на президента Джо Байдън, големите технологии бяха подложени на натиск от Белия дом, Конгреса и регулаторните агенции - всички те се опитват да овладеят властта му. Досега не е имало големи законодателни промени: стремежът да се пренапишат антитръстовите разпоредби не доведе до нови закони; няма ново законодателство за поверителност; и не са правени ревизии на раздел 230, мярката, която защитава компаниите за социални медии от риск от съдебни спорове за материали, създадени от потребители.

В същото време технологичният сектор получи голяма победа в Закона за чиповете и науката, който предоставя значително правителствено финансиране за изграждането на нови фабрики за чипове. Политически експерти смятат, че Републиканската партия вероятно ще поеме контрола над Камарата, докато съдбата на Сената остава нерешена. Пол Галант, анализатор от Cowen Washington Research Group, вижда предимства за технологичната индустрия на много фронтове от републиканското поглъщане на едната или двете камари.

Ето кратко описание на неговите перспективи за технологичния сектор, ако това се случи:

Той вижда победа за интернет платформите: Галант отбелязва, че републиканците вярват, че компаниите за социални медии като Facebook и Google имат антиконсервативни пристрастия, но той казва, че е малко вероятно Републиканската партия да приеме ново антитръстово законодателство преди президентските избори през 2024 г.

"Това би било добре за Apple, Google и Amazon (AMZN), защото го разглеждаме като най-големия правителствен риск, с който са се сблъсквали от години и все още е недооценен от пазара", пише Галант. TikTok може да бъде изправен пред нов контрол: Галант смята, че победата на GOP може да "даде възможност на китайските ястреби да преместят законодателството върху TikTok", което е звено на базираната в Китай Byte Dance.

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Те съвсем не са имунизирани срещу макроикономическата буря, която помита пазара

"Съмняваме се, че ще се опитат да го забранят, но вместо това ще наложат спиноф (отделяне от компанията-майка) на TikTok - което все още носи риск Китай да каже "не" и да принуди САЩ да забранят TikTok", пише той. А забраната на TikTok в САЩ би била от полза както за компанията майка на Facebook - Meta (META), така и за майката на YouTube и Google Alphabet, като и двете губят рекламни долари за цифрови медии в полза на популярната услуга за кратки видеоклипове.

Това може да бъде победа за телекомите: Галант отбелязва, че Сенатът все още не е одобрил номинацията на Джиджи Сон във Федералната комисия по комуникациите. Ако тя не бъде одобрена в сесията след изборите и републиканците вземат Сената, Галант смята, че тя може никога да не спечели потвърждение и FCC може да остане в задънена улица с по двама членове от всяка партия. И това, твърди той, може да отвори вратата за повече телекомуникационни сливания и придобивания, включително потенциално сливане на Dish (DISH) с DirecTV или по-нататъшна консолидация в кабелната индустрия. За полупроводниците картината може да е "по-смесена":

Докато администрацията на Байдън зае по-твърда позиция относно износа на полупроводникова технология за Китай, анализаторът казва, че някои китайски критици може да искат да отидат по-далеч и да добавят нови контроли и допълнения към "Списък с юридически лица" на чуждестранни компании, ограничени в способността си да правят бизнес в САЩ. Една от възможностите, казва той, би била добавянето на антикитайски разпоредби към годишния законопроект за разходите за отбрана.

Победа за компаниите с тежки трудови разходи: Галант отбелязва, че Uber (UBER), Lyft (LYFT), DoorDash (DASH) и други компании, които разчитат на работна сила от шофьори на договор, са изправени пред известен риск от предложеното правило на Министерството на труда, че ще разгледа кога работниците трябва да бъдат класифицирани като служители, а не като изпълнители. Възгледът на Галант е, че републиканският контрол върху ключови комитети за надзор "би оказал натиск" върху отдела и би намалил вероятността от федерални съдебни спорове срещу компаниите, след като правилата бъдат приети, вероятно през второто тримесечие на следващата година.

Как ще се отразят като цяло междинните избори върху пазарите?

Пазарите ценят сигурността. И това вероятно не е това, което Уолстрийт ще получи, когато денят на изборите приключи. Историята и проучванията показват, че най-вероятният резултат ще бъде победа на републиканците в Камарата на представителите и вероятно в Сената, оставяйки разделено правителство. Общото правило, що се отнася до пазара, е, че задръстванията са добри. Т

ова означава по-малко промени в политиката и по-малък риск за отделни сектори като здравеопазване или енергетика от политическите приоритети на една партия. Големи промени в данъчния кодекс също са малко вероятни. Очаквайте по-твърда позиция спрямо Китай, ако Републиканската партия поеме контрола Политиците искат да повярвате, че управляват икономиката.

Те не го правят. Но не винаги. Разделеното правило носи и риск от политическа намеса в основното функциониране на правителството. Конгресът ще трябва да направи компромис с федералния бюджет и ще трябва да повиши тавана на дълга около средата на 2023 г. Спирането на правителството на фона на продължителни битки за едното и другото може да бъде болезнено за инвеститорите, поне временно.

Разделеното правителство може също така да означава малък шанс за фискално облекчение по време на рецесия. В един нестабилен свят да имаш правителство, което наистина работи, може да е нещо добро. Несигурността може да бъде и краткосрочен проблем, ако преброяването на резултатите отнеме няколко дни, докато контролът върху Сената виси на косъм. Това може да е проблем за части от пазара, които все още не са се присъединили към Nasdaq в широка разпродажба.

"Неотдавнашната нестабилност на пазара на активи от политиката в Обединеното кралство и Китай (срещу "относителното конституционно спокойствие" в Бразилия) изтъква краткосрочния риск от междинните резултати в САЩ следващата седмица", пише главният капиталов и количествен стратег на Evercore Джулиан Емануел. "Всяка липса на яснота по отношение на контрола на Сената или шумни въпроси относно почтеността на изборите увеличава вероятността S&P 500 да се присъедини към Nasdaq 100 при повторния тест на най-ниските нива."

Ето какво се случва с големите технологични компании

Ето какво се случва с големите технологични компании

Нещата не изглеждат никак блестящо

Поне засега възможността за повишени колебания не се показва в индекса на волатилност CboeVIX или VIX, който падна до 25 в петък. Това е доста високо за нормално време, но е близо до най-ниското ниво, което индексът е виждал от края на лятото. Това обаче не трябва да се приема като знак, че нещата се успокояват. Това просто означава, че нестабилността все още може да се влоши много.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари