Швейцарската банка UBS изненадващо обяви, че отново назначава за изпълнителен директор Серджо Ермоти, съобщават световните агенции. Задачата пред него ще е да стабилизира кредитната институция след поглъщането на сриналата се Credit Suisse.

Първите задачи: Още в първите си няколко месеца като CEO Ермоти ще трябва да съкрати хиляди служители на новото банково обединение, да намали инвестиционното банкиране на Credit Suisse и най-вече да спечели доверието на богаташите по света - UBS остана единствената глобална швейцарска банка.

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%
Обновена

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%

Това коментира швейцарският министър на финансите

Контекст: Ермоти беше изпълнителен директор на UBS от 2011 г. до 2020 г., като сред успехите му е възстановяването от ефектите от Световната финансова криза. Това вероятно го прави особено подходящ за позицията, особено с оглед факта, че UBS е почти стратегически актив за Швейцария - заради проблемите в Credit Suisse властите в страната се принудиха да съдействат в сделката по поглъщането.

Резултатът от него беше структура с активи за 1,6 трлн. долара и 120 000 служители.

Крахът на Credit Suisse може да означава край на повишенията на лихвите

Крахът на Credit Suisse може да означава край на повишенията на лихвите

Ще спаси ли фалитът на банката ипотечните кредити?

Първа жертва: Обединението на UBS и Credit Suisse започна съкращенията си от най-високия пост - за да се върне Серджо Ермоти, от позицията на изпълнителен директор си тръгва Ралф Хамерс. Именно нидерландският мениджър беше този, който след 30-годишна кариера в ING наследи Ермоти през 2020 г. Според наблюдатели той е залагал много на дигитализацията, а подходът му към служителите е бил по-отворен.

Сега обаче бордът на UBS иска някой с опит в управлението на банки в криза, т.е. иска Ермоти. Затова и от компанията обявиха, че Хамерс " се е съгласил да се оттегли в интерес на новото обединение, на швейцарския финансов сектор и на държавата".