След малко повече от пет месеца американците ще се отправят към урните или ще изпратят бюлетините си, за да определят в каква посока ще се насочи страната им през следващите четири години. Въпреки че има много аспекти на законотворчеството, които нямат абсолютно нищо общо с това, което се случва на Уолстрийт или с корпоративна Америка, не може да се отрече, че промените във фискалната политика, приети на Капитолийския хълм, могат да повлияят на това, което се случва с американската икономика и фондов пазар.

Тъй като до Националния конгрес на републиканците остават по-малко от два месеца, бившият президент Доналд Тръмп изглежда е избягал с президентската номинация. Към 21 май Тръмп е осигурил 2181 делегати, което е близо два пъти повече от 1215 делегати, необходими за спечелване на номинацията на неговата партия.

По време на първия мандат на Доналд Тръмп като президент (20 януари 2017 г. - 19 януари 2021 г.), вечният индекс Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^DJI), широкообхватният S&P 500 (SNPINDEX: ^GSPC) и движещият се за растеж Nasdaq Composite (NASDAQINDEX: ^IXIC) осигуриха съответни печалби от 56%, 67% и впечатляващите 138%!

Въпреки това възвръщаемостта на фондовия пазар при Тръмп беше доста различна между първите му две години в Овалния кабинет, където той се радваше на обединен републикански Конгрес, и последните му две години, когато демократите контролираха Камарата на представителите, а републиканците държаха Сената.

Дали една победа на Доналд Тръмп през ноември, съчетана с раздвоен Конгрес, ще доведе до катастрофа на фондовия пазар? Нека разгледаме по-отблизо пред какви предизвикателства може да се изправи президентството на Тръмп и разделения Конгрес и да позволим на историята да бъде крайният съдник за това, което предстои.

Снимка 565542

Източник: iStock

Ще се сринат ли акциите с победа на Тръмп и разделен Конгрес?

За да бъдем ясни, на планетата няма никакви предсказуеми данни, които да гарантират какво ще направи Уолстрийт въз основа на това кой ще стане президент и дали Конгресът е разделен или обединен. Да, някои много ясни насрещни ветрове се очакват. Някои от тях може да се основават на политика, докато други са заплаха за Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite, независимо от това кой е президент от 20 януари 2025 г.

Социалната мрежа на Тръмп се срина на борсата

Социалната мрежа на Тръмп се срина на борсата

Trump Media & Technology Group загуби $3 милиарда от пазарната си стойност

От политическа гледна точка, Тръмп и контролираната от демократите част от Конгреса вероятно ще враждуват по редица въпроси. Най-важното за Уолстрийт би било данъчното облагане (както лично, така и корпоративно).

Вероятно най-запомнящият се закон, приет по време на президентството на Тръмп, беше Законът за намаляване на данъците и заетостта (TCJA), който намали ставките на данъка върху доходите на физическите лица и създаде плосък корпоративен данък от 21% (намаление от 35%). Въпреки че Тръмп вероятно ще настоява за продължаване на лихвите на TCJA, които са на път да изчезнат до 31 декември 2025 г., демократите едва ли ще подкрепят подобен ход, като се има предвид нарастващият национален дълг на нацията и продължаващият фискален дефицит. Имайте предвид, че промените в ставката на корпоративния данък са постоянни (т.е. няма да отпаднат след 2025 г.).

Перспективата за увеличаване на ставките на данъка върху доходите на физическите лица е тревожна. Ако потребителите имат по-малък разполагаем доход, има реален шанс това да попречи на перспективите за растеж на най-бързо развиващите се компании на Уолстрийт.

Но макронасрещните ветрове, които са агностик за това кой ще спечели през ноември, може да са дори по-голяма заплаха за Уолстрийт от всякакви политически спорове между Тръмп и демократите в Конгреса.

Перфектен пример е това, което се случва в САЩ - M2 парично предлагане през последните две години. M2 парично предлагане взема предвид всичко в M1, което е пари, монети и безсрочни депозити в банкова сметка, и добавя спестовни сметки, сметки на паричния пазар и депозитни сертификати (CD) под $100 000.

Повечето инвеститори и икономисти обръщат малко внимание на паричното предлагане, защото то нараства без прекъсване през по-голямата част от девет десетилетия. Разширяващата се икономика изисква повече капитал в обращение, за да поддържа пословичния хамстер на колелото си.

Въпреки това станахме свидетели на исторически спад на M2 от април 2022 г. След като достигна своя връх от 21,722 трилиона долара през април 2022 г., M2 падна с 881 милиарда долара към актуализацията от април 2024 г. от Съвета на управителите на Федералния резерв. Въпреки че този общ спад от 4,06% не е чак толкова впечатляващ, като се има предвид, че M2 се разшири с рекорд за всички времена от 26% на годишна база по време на разгара на пандемията от COVID-19, той все пак представлява първото забележително понижение от повече от 2% в М2 след Голямата депресия.

Както става ясно от публикацията в социалната мрежа X от главния изпълнителен директор на Reventure Consulting Ник Герли, годишни спадове от най-малко 2% в паричното предлагане M2 са невероятно редки. При обратно тестване до 1870 г. е имало само пет случая на значителни спадове на М2: 1878, 1893, 1921, 1931-1933 и 2023 г. И четирите от тези предишни спадове на М2 са били свързани с икономическа депресия и висока безработица.

Добрата новина за това кой президент да спечели през ноември е, че Федералният резерв и федералното правителство имат инструментите и разбирането, за да избегнат резките спадове в американската икономика, които се наблюдават в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Независимо от това, намаляващото парично предлагане M2 исторически е било предвестник на голямо понижаване за американската икономика и фондов пазар.

С други думи, винаги има шанс акциите да се сринат с Тръмп като президент и Конгреса разделени.

Ето какво казва историята, когато републиканците спечелят президентството и Конгресът е разделен

С разбирането, че Доналд Тръмп и разделеният Конгрес несъмнено ще се изправят пред предизвикателства, нека се заровим по-дълбоко и да видим какво има да каже историята за възвръщаемостта на фондовия пазар, когато републиканците спечелят президентството и Конгресът е разделен.

Какво означава за пазарите още по-голямата инверсия на лихвената крива в САЩ

Какво означава за пазарите още по-голямата инверсия на лихвената крива в САЩ

Доходността на краткосрочните съкровищни облигации нарасна по-бързо, отколкото на по-дългосрочните държавни облигации

Нека започнем с най-добрата новина от всички: Без значение как подреждате парчетата от пъзела, по отношение на това коя партия контролира Белия дом и дали Конгресът е обединен или разделен, фондовият пазар е давал положителна средна годишна възвръщаемост при всеки сценарий.

Според изчисленията на колумниста на Forbes и президент на Integrity Wealth Management Майк Патън, "раздвоеният Конгрес", независимо коя партия контролира Белия дом, е донесъл най-стабилната възвръщаемост за инвеститорите от всеки сценарий между 1946 г. и 2020 г. Когато ръководството на Конгреса беше разделен за този 75-годишен период, Dow Jones осигури средна годишна възвръщаемост от 12,9%!

Фокусиран върху пенсионирането уебсайт Retirement Researcher отведе нещата още по-далеч и проучи годишната възвръщаемост на S&P 500 от 1926 г. до 2023 г. Това, което Retirement Researcher установи, бяха 34 години с републикански президент и разделен Конгрес. През тези години S&P 500 достига средно 7,33% годишна доходност. Интересното е, че това е по-малко от половината от 16,63% средна годишна възвръщаемост при демократ като президент с разделен Конгрес.

Въпреки това идеята остава същата: президент републиканец и разделен Конгрес исторически водят до решително положителна възвръщаемост за инвеститорите.

Въпреки че фондовият пазар и американската икономиката не са обвързани до краен предел, растящата икономика обикновено има положително въздействие върху корпоративна Америка.

След края на Втората световна война имаше дузина рецесии. От тези 12 рецесии девет бяха разрешени за по-малко от година, докато останалите три не успяха да надхвърлят 18 месеца като продължителност. Сравнително повечето периоди на икономическа експанзия са продължили няколко години и от време на време са достигали границата от 10 години. Икономическият цикъл не е линеен и това безспорно е от полза за Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite.

Както можете ясно да видите в публикацията на X от изследователите от Bespoke Investment Group, непропорционално дългите периоди на икономически растеж се превръщат в продължителни ралита на бичия пазар на Уолстрийт. От началото на Голямата депресия през септември 1929 г. средният мечи пазар в S&P 500 е продължавал само 286 календарни дни. Междувременно типичният бичи пазар се задържа около 1011 календарни дни, или приблизително 3,5 пъти повече.

Освен това, 13 от 27-те бичи пазара на S&P 500 през предходните 94 години продължиха по-дълго от най-дългия мечи пазар за повече от девет десетилетия.

Въпреки че е възможен срив на фондовия пазар, ако Доналд Тръмп спечели през ноември и Конгресът остане разделен, историята показва, че дългосрочно настроените инвеститори са добре, независимо какво се случва през този изборен сезон.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.