Столичният общински съвет прие рекорден Бюджет за София за 2023 г. За първи път той достига 2.5 милиарда лева. Миналогодишният бюджет на столицата възлизаше на 2 милиарда лева, което е с с 200 млн. лв. повече от от 2021 г. 

За сравнение проектобюджетите за 2023 г. на останалите най-големи градове в страната, в които живеят на 853.2 хил. българи са съответно: Пловдив (655 млн. лв.), Варна (791 мнл.лв.), Бургас (457 млн. лв.), Русе (250 млн. лв.), Стара Загора (234 млн. лв.) и Плевен (109.6 млн. лв.) се оказват съвкупно по-малко от бюджета на столицата. По последни данни на Националния статистически институт в столицата живеят общо 637 627 души.

По време на представянето на проектобюджета кметът на София Йорданака Фъндъкова обяви, че в него са заложени приходи от около 930 млн. лева. Средствата за инвестиции в документа са малко над 670 млн лева. От тях около 48% са от собствените приходи на общината. Около 44% са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София.

Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди.

От къде ще минава метрото към "Студентски град", което ще обслужва 45 000 души дневно

От къде ще минава метрото към "Студентски град", което ще обслужва 45 000 души дневно

Ще има три нови метростанции

Около 200 млн. лева са предвидени за изграждане на 16 нови улици и булеварди, както и за основен ремонт на 36 улици, булеварди и мостове в различни райони на града.

Най-големият стратегически заложен обект е изграждането на т. нар. трети градски ринг, включващ булевардите "Филип Кутев" и "Тодор Каблешков". Сред другите приоритети са продължаващото изграждане на "Ломско шосе", връзката на града със Северната скоростна тангента, както и пробивът на бул. "Рожен".

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторите по обем инвестиции, които възлизат на 104,5 млн. лева. 69 млн. лева от тях са безвъзмездни средства по Оперативна програма "Околна среда".

Общо 79.5 млн. лева са средствата, които ще инвестира столицата в изграждането на три километра ново метро - от квартал "Хаджи Димитър" до "Левски Г".

Строежът на метрото до "Слатина" започва в началото на 2023 година

Строежът на метрото до "Слатина" започва в началото на 2023 година

Изграждането на новата линия ще струва общо 530 милиона лева без ДДС

В строителството на детски градини и училища ще бъдат инвестирани близо 60 млн. лева. Това почти изцяло са собствени средства на общината, с които бъде финансирано строителството на 45 нови сгради на детски градини и детски ясли, както и на едно ново училище в "Манастирски ливади". Още около 20 млн. лева ще бъдат отделени за ремонти на детски градини и училища, финансирани по Оперативна програма "Региони в растеж".

Малко над 5 млн. лева са предвидени за изграждане и ремонт на детски площадки.