Суровините записват рекордна серия от печалби през последните месеци, като суровият петрол покорява многогодишни върхове, а инвеститорите залагат, че процъфтяващото производство в глобален мащаб ще спомогне за поддържането на нарастващото търсене на суровини.

Индексът на суровините на Bloomberg, който проследява възвръщаемостта на 22 суровини, отчете безпрецедентни 14-дневни печалби в сряда, като затвори на най-високите нива от февруари.

Снимка 332058

Източник: Bloomberg

Индексът е готов за допълнителни печалби, тъй като металите и петролът продължават да се покачват, подкрепени от сривове на доставките, по-слаб долар и повишаване на търсенето. Паладият, използван в изпускателните системи на автомобилите, се доближава до най-високата си цена в историята.

Паладият изживява златен период, покорява върхове

Паладият изживява златен период, покорява върхове

Слабият долар и активното търсене стимулират поскъпването му

Суровините отчетоха печалба за втора поредна година през 2017 г. и се насочиха уверено към 2018 г., като банките, включително Goldman Sachs, са оптимисти, че ще има и други подобрения. Банката на Уолстрийт потвърди препоръката си за растеж на пазарите през следващите 12 месеца.

Индексът на суровините на Bloomberg се повиши с 12% от средата на юни. Студената вълна, която обхвана САЩ през последните дни, стимулирайки покачването на цените на пшеницата и природния газ, също помогна за растежа на индекса. Все пак цените остават под най-високите стойности от 2008 г.

Печелившата серия на медта е най-дългата от 3 десетилетия

Печелившата серия на този метал е най-дългата от 3 десетилетия

Той достигна 7300 долара за тон

Медта, която е вестоносец на глобалното производство, се покачи с 1%, след като данните за износа на САЩ надминаха очакванията. Китай наложи тежки ограничения върху вноса на скрап, правейки купувачите там все по-зависими от добива на мед в страната, което допълнително ще стимулира покачването на цената през следващите месеци.

Производството в еврозоната чупи рекорди, заводите са заринати от поръчки

Производството в еврозоната чупи рекорди, заводите са заринати от поръчки

Възходът се дължи главно на машините и съоръженията

Рекордните данни за производството в Европа също допринасят за нагласите за растеж. Китайските фабрики вероятно ще увеличат производството, за да отговорят на нарастващото търсене в чужбина, добавяйки инерция към магията на синхронизирания растеж в големите световни икономики през последните месеци.

"Европейските и американските производствени индекси са много силни. Когато производството се увеличава толкова силно в двете най-големи световни икономики, това ще се отрази на китайския износ в тези развити региони", предвижда Макс Лейтън, ръководител на изследванията на суровините в Citigroup.

Ралито на суровините даде силен тласък на акциите на добивните компании. Ценните книжа на най-голямата минна компания в света BHP Billiton се повишиха до най-високата си стойност от 2014 г. През 2017 г. британският петролен гигант British Petroleum отчете първата си годишна печалба от 2005 г.

Снимка 332057

Източник: Bloomberg

През следващите седмици китайските кредитни данни и политиката на централната банка ще бъдат от ключово значение, за да се определи дали печалбите ще продължат, посочи Лейтън.

"Единственото притеснение, което хората имат спрямо увеличаването на цените на металите и насипните товари, е че Китай ясно измести тона на целите за растеж от количеството към качеството и хората все още не знаят какво означава това", обясни експертът на Citigroup.

"Китайските кредитни данни ще бъдат от решаващо значение за тенденциите през първата половина на годината и мисля, че ще бъдат положителни", добави той.