През 2021 г. търсенето на злато в света надхвърли 4000 тона, което е увеличение от 10% спрямо 2020 година. Най-голям ръст се наблюдава при потреблението на благородния метал от бижутерската индустрия и централните банки.

В същото време, професионалните инвеститори намалиха като цяло вложенията си в "защитни" активи, което се отрази на цената на благородния метал, която остана близо 1800 долара за унция през по-голямата част от миналата година.

По данни на World Gold Council (WGC), потреблението на благородния метал през изминалата година се е увеличило с 10% до 4002 тона. Освен това, само през четвъртото тримесечие на 2021 г. търсенето на злато възлиза на 1105 тона, което е почти 1,5 пъти повече от година по-рано. Миналата година, когато световната икономика се възстановяваше, се случиха забележими промени в структурата на търсенето.

Ако през 2020 г. основен потребител на ценния метал бяха инвеститорите, то през миналата година "двигателят" на покупките стана бижутерския сектор.

По информация на WGC, бижутерите са закупили през 2021 г. повече от 2200 тона злато, което е с 67% повече от предходната година. През четвъртото тримесечие на миналата година, на тази индустрия се падат почти две трети от търсенето от 713 тона, което е почти 1,5 пъти повече от четвъртото тримесечие на 2020 година.

Търсенето на злато от частни лица също нарасна рязко през миналата година - с 31%, до 1180 тона.

Освен това, централните банки на развиващите се страни бяха активни купувачи на злато, като придобиха над 463 тона, т.е. с 82% повече в сравнение с 2020 година. "Търсенето на злато като резервен актив остава голямо", констатира Луиза Стрийт, старши анализатор в WGC.

Независимо от нарастването на търсенето, цената на благородния метал остана през повечето време на 2021 г. в тесен диапазон - 1750-1920 долара за унция.

В края на миналата година цените спряха близо до границата от $1830 за унция, което показва спад от около 4% през годината. Това се дължи на намаляването на търсенето от професионални инвеститори.

Инвеститор обяснява да се купуват ли долари вместо злато

Инвеститор обяснява да се купуват ли долари вместо злато

Сега може би не е най-доброто време за покупка на злато

Основните тенденции от 2021 г. ще продължат и през 2022 г., смятат анализаторите, но е малко вероятно високият краен резултат да се повтори.

"Потребителското търсене ще остане устойчиво благодарение на силния икономически растеж, но то зависи и от цената на златото. Общата тенденция към нетни покупки от страна на централните банки ще се запази и през 2022 г., но обемите може да не са толкова високи, колкото през 2021 г.", отбелязва Луиза Стрийт, цитирана от в-к "Комерсант".

През 2022 г. инвестиционното търсене на метала се очаква да бъде сдържано от "затягането" на паричната политика на Фед, в резултат на което цената на златото може да се върне до нивото от 1700 долара за унция.

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Несигурната ситуация около новия щам на COVID-19 общо взето има положителен ефект върху цените на златото