Технологичният сектор се представи много силно на борсите в четвъртък като широкият измерител S&P 500 постигна нов рекорд в редовната сесия, съобщава CNBC. Показателят напредна с 0,4% до 4097,17 пункта, което е второ поредно рекордно приключване на сесия.

Nasdaq Composite  се повиши с над 1% до 13 829,31 пункта, акциите на Apple поскъпнаха с 1,9%, а тези на Netflix и Microsoft с по над 1,3%. Книжата на Amazon и Alphabet също отчетоха поскъпване. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,2% до 33 503,57 пункта.

Въпреки повишаването, управителят на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джером Пауъл сигнализира, че икономическото възстановяване от кризата все още има да измине дълъг път, за да постигне стабилизация

"Възстановяването остава неравно и непълно и е един много сериозен проблем", заяви Пауъл по време на събитие на Международния валутен фонд.

На фона на ръста на акции в технологичния сектор, подадените заявления за помощи за безработни отвъд океана са се увеличили повече от очакваното.

Подадените за първи път заявления възлизат на 744 000 за седмицата, обяви американското Министерство на труда. Това е доста над прогнозираните от икономисти, анкетирани от Dow Jones, 694 000 молби.

Гуверньорът на Фед заяви, че не очаква инфлацията да бъде сериозна, въпреки че е възможен ценови натиск в краткосрочен план.

"Ние имаме инструментите за да се справим с такъв резултат. Ще ги използваме, за да насочим инфлацията отново към нивата от 2%, ако се появи такава нужда. При най-вероятния сценарий в този период ще има временно по-високи цени, но не и постоянна инфлация", каза Пауъл.

Тази седмица американският президент Джо Байдън отново подчерта нуждата от своя инфраструктурен проект на стойност $2 трилиона, който предвижда и увеличение на корпоративния данък до 28%

Идеята за повишение на налога е един от основните източници на данъчни приходи за проекта на Белия дом. Според републиканците обаче подобно увеличение е притеснително на фона на американската икономика, опитващата се да излезе от кризата.