Илън Мъск със сигурност е щастлив: през последните седем месеца инвеститорите, които заложиха на крах на Tesla са загубили $8,4 милиарда, по данни на S3 Partners, цитирани от CNN.

Това е най-голямата загуба от къси позиции, в които инвеститорите залагат на спад на акциите на дадена компания. На втора позиция по загуби са тези, които се надяваха на поевтиняване на Apple: те са загубили малко под $6 милиарда за същия период.

Производителят на iPhone обаче е значително по-голяма компания и късите позиции срещу нея са значително по-малко, отколкото тези при Tesla. При производителя на Model 3 те отговарят за около 21% от сделките с акции, в сравнение с едва 1% при Apple.

Продавачите на късо залагат, че цената на една акция ще намалее. Ако те се покачи, преди те да могат да излязат, те трябва да купят акции при по-високата цена. Загубите им са неограничени, на теория.

В последно време акциите на Tesla растат значително, което създава проблеми за тези, които се надяват на крах на компанията на Мъск. След като достигнаха едногодишно дъно от $176,99 през юни, те поскъпнаха с около 150%, подкрепени от продажби и печалба, които изненадаха и скептиците, и Уолстрийт. В петък акциите поскъпнаха с нови 3% до близо $442,98, след отчета, който показа рекордни продажби през четвъртото тримесечие.

Само през първите два дни на 2020 г. продавачите на късо са загубили над $700 милиона.

Самият Илън Мъск често критикува практиката, като твърди, че тези трейдъри активно работят по увреждането на компанията. През 2018 г. той започна да говори за сваляне на Tesla от борсата, а продавачите на късо бяха една от основните причини.

Tesla сваля цената на произведените в Китай автомобили

Tesla сваля цената на произведените в Китай автомобили

Отчасти намалението е в резултат на държавните субсидии за закупуване на електромобили в страната