След шест години спокойствие, пазарът на акции се преобърна през 2018 г. Растежът в Китай, Великобритания и останалата част от Европа се забави на фона на пречките за световната търговия, предизвикани от планираното оттегляне на Великобритания от Европейския съюз заедно с протекционисткия подход на американския президент Доналд Тръмп и въвеждането на мита. Повишаването на лихвените проценти в САЩ бе отложено, след като пазарът се срина от опасенията за настъпваща рецесия. Amazon в последно време ускори спада си от пазарна капитализация на стойност трилион долара.

За инвеститорите това бяха много лоши новини, а някои от най-влиятелните от тях спряха да се опитват по време на най-големите ценови флуктуации от 2012 г. насам. Оказва се, че има убежище, когато пазара на акции пострада. Това е здравеопазването, единствената индустрия, която постоянно се завръща победоносно във време на изключителна волатилност.

Връщайки се назад почти три десетилетия, съществуват четири периода, когато оценките набъбваха нагоре и надолу с много повече от средната волатилност. Това бяха 12-те месеца, приключващи на 31 декември 1990 г.; седемте години от 1997 до 2003 г.; шестте години между 2007 и 2012 г.; и последната част на миналата година, разбира се.

Повече от 60 публично търгувани компании, които съставляват Standard & Poor"s 500 Health Care Index, са сред единствените победителите на пазара през всичките тези периоди, заедно с комуналните услуги през 1990 г .; финансовите, потребителските и технологичните фирми от 1997 до 2003 г.; потребителските стоки и технологиите между 2007 и 2012 г.; и комуналните услуги през 2018 г., според данни на Bloomberg.

Снимка 406873

През 2018, година, когато Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq загубиха до 5%, три от петте най-големи взаимни фонда, базирани в САЩ, сред 200-те с активи над 5 млрд. долара, специализираха в активи в здравеопазването. Те бяха с възвръщаемост от 7 до 16 %

Два от петте най-добри взаимни фонда между 2007 и 2012 г. бяха насочени към здравеопазването. През седемте години до 2003 г. три от петте най-ефективни фонда също инвестираха в здравеопазването. Никоя друга индустрия не се доближава до на устойчивостта на здравеопазването, когато пазарите са бурни.

Нарастващото търсене на продукти и услуги, свързани със здравето, независимо от цикъла на икономиката, военните конфликти и политическите бури, помага да се обясни защо инвеститорите в здравеопазването могат да игнорират ежедневните туитове на Тръмп и митата му за търговията с Канада, Китай, Мексико и ЕС.

Застаряването на населението в САЩ и други страни ще запази парите в тази сфера сигурни. 16% от населението на САЩ е било на 65 или повече години през 2018 г., в сравнение с 12,7% преди десетилетие, според Бюрото за преброяване в САЩ. В световен мащаб през миналата година 9,1% от населението е било на 65 или повече години и според преброяването ще се увеличи до 10,2% до 2024 г., което е увеличение от 2,6% от 2009 г. насам.

Снимка 406872

Източник: Bloomberg

"В САЩ повече от 10 000 души стават на 65 години всеки ден", казва Еди Юн, мениджър на най-добре представящото се портфолио на медицинските технологии и устройства "Fidelity Select", по време на интервю през декември. - Това е населението на Medicare. Част от буумърите сега навършват 75 години, а другата навършва 65 с ускоряващ се темп, "казва той, а това създава" много силен двигател на търсенето ", когато" почти всяка страна по света остарява ".

Акциите на пет от 62-те основни здравни компании в Съединените щати нараснаха с повече от една трета миналата година. Лидерът беше Danvers, който разработва глобални продукти, които подпомагат и заменят помпената функция на сърцето; през 2018 г. акциите ѝ се повишиха с 73%, като пазарната капитализация беше 13 пъти по-висока от тази за 2013 година.

За много от тези компании приходите се разпределят поравно между местните и чуждестранните клиенти, според Юн. "Мисля, че една от наистина уникалните характеристики на здравеопазването е, че е резистентна към рецесия", казва той. "Ако имате болно коляно или гръб, - трябва да го лекувате, независимо от каква социално-икономическа прослойка сте.

Това е друг начин да се каже, че инвестирането в здравеопазването е най-безопасно, без значение какво казва или прави Тръмп.