Цената на златото пада в четвъртък сутринта, пазарите реагират на данните за забавяне на потребителските цени в САЩ. По този начин спадът в ръста инфлацията по-бързо от очакваното увеличава търсенето на рискови активи и намалява търсенето на по-надеждни (и по-специално на златото).

Данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, показват намаление на цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк, до 1 795,6 долара за тройунция.

На спот пазара благородният жълт метал се търгува по 1785, 62 долара за тройунция, информира Ройтерс.

Септемврийските фючърси на среброто се понижиха с 1,37% до 20,457 долара за унция.

В сряда беше публикувана статистика за годишната инфлация в САЩ през юли - тя се забави до 8,5% от 9,1% за юни. Анализаторите прогнозираха забавяне на този показател до 8,7%.

По-бързото от очакваното забавянето на инфлацията повишава търсенето на рискови активи и намалява интересът към по-надеждните, каквито са жълтите кюлчета.

Освен това, след спад предния ден, курсът на долара се премести във възходяща траектория, което също оказва негативно влияние върху цената на златото. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) нараства с 0,24%, до 105,45 пункта.

Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно, когато инвеститорите притежават друга валута.