Цената на златото се повишава във вторник сутринта. Инвеститорите очакват заседанието на Федералната резервна система на САЩ (FRS), докато доларът отслабва спрямо други основни световни валути, сочат данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,68% или с 13,4 долара до 1977,05 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 1,35% до 27,723 долара за унция.

Основното внимание на търговците е съсредоточено върху заседанието на Фед, която ще бъде първата утре след изявленията на шефа на американския паричен регулатор Джером Пауъл за адаптиране на подхода към неговата политика. Освен това се очаква Фед да публикува нови макроикономически прогнози за САЩ и света.Поскъпването на жълтите кюлчета се подкрепя от обезценяването на долара спрямо основните световни валути. По-слабият долар подкрепя стойността на златото, тъй като то става по-евтино за търговци и инвеститори, притежатели на друга валута.

"Златото изглежда силно и устойчиво, главно поради по-слабия долар, а също и лекия спад в доходността на американските държавни облигации", каза Едуард Мейр, анализатор в ED&F Man Capital Markets.