Румънската централна понижи прогнозата си за инфлацията, измерена през индекса на потребителските цени, в страната. Сега тя очаква той да да възлиза на 3%, което е с 0,1 процентен пункт по-малко от прогнозата през есента на миналата година. Все пак цените ще нараснат в рамките на широкия интервал между 1,5 и 3,5%, към който финансовата институция се стреми, предаде Seenews.

Докато тазгодишната прогноза беше понижена, през 2021 г. се очаква индексът на потребителските цени да нарасне с 3,2%, което е с 0,2 процентни пункта над очакваната до края на 2020 г. инфлация.

"На фона на забавянето на ръста на заплатите търсенето остана стабилно, а същото е вярно за кредитирането, като част от потреблението захрани търговския дефицит", коментира гуверньорът на централната банка Мугур Исареску.

Според ръководената от него институция, в началото на тази година инфлацията ще се забави, но след април тя ще се върне към горната част на диапазона, прогнозиран от централната банка.

През декември потребителските цени поскъпнаха с 4,04% на годишна основа, а месец по-рано - с 3,77%. В петък централната банка запази паричната си политика без промяна.