Поевтиняването на турската лира спрямо долара продължи, като курсът премина символичния праг от 2,70 лири за долар.

Поевтиняването на турската валута става на фона на политическото напрежение преди парламентарните избори на 7 юни, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Към обяд турската валута се разменяше срещу 2,701 турски лири за долар, което е нов исторически минимум. Лирата удържа позиции спрямо еврото, като се търгуваше при курс 2,85 турски лири за евро.

След силния спад вчера курсът на лирата продължава да се понижава въпреки изявленията на турската централна банка, която се опита днес да успокои пазарите, давайки да се разбере, че предвижда нови мерки в подкрепа на националната валута.

В съобщение на сайта си банката посочи, че на следващото заседание на комисията си по парична политика на 22 април ще обмисли понижаване на лихвата си за банковите депозити във валута. От януари турската лира изгуби 11 процента от стойността си спрямо долара.

Лирата е отслабена, също както и валутите на други страни с нововъзникваща пазарна икономика, от перспективата за вдигане на лихвите в САЩ, което дава тласък на долара. За спада на лирата допринася и несигурността, породена от предстоящите парламентарни избори.