В началото на валутната търговия във вторник доларът отстъпва позиции след отслабването на паниката на световните пазари, свързана с валутната криза в Турция.

Курсът на лирата спрямо долара, рязко падащ в продължение на няколко дни, днес расте. Независимо от изявлението на съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, че САЩ "няма какво да обсъждат с Турция, докато пастор Андрю Брансън не бъде пуснат на свобода".

Турската лира поевтиня с над 30% за три дни и достигна ново дъно в понеделник

Турската лира поевтиня с над 30% за три дни и достигна ново дъно в понеделник

Анкара обявява мерки за ограничаване на поевтиняването на валутата

Турската централна банка предприе мерки в подкрепа на националната валута, за да ограничи спада на лирата. Намаляват се изискванията за банковите резерви в лири и чуждестранна валута, което ще позволи да се отпускат заеми и така да се постигне ефективното функциониране на пазарите. Другата основна стъпка е да се осигури необходимата ликвидност, от която се нуждаят банките.

По-рано ситуацията с пастора провокира сериозен политически конфликт между Вашингтон и Анкара, вкл. въвеждането на високи мита върху вноса турска стомана и алуминий в САЩ, стана една от основните причини за рязкото падане на лирата.

Днес сутринта курсът на долара слезе до 6,557 лири в сравнение с 6,8838 лири и в края на вчерашната сесия. В понеделник турската валута загуби от стойността си 7%, а през миналата седмица - 20 на сто.

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Рискът от рецесия се е увеличил, казват от Fitch. Ето как се стигна дотук

Сривът на турската лира провокира понижение на валутите на другите развиващи се пазари, вкл. на южноафриканския ранд, мексиканското и аржентинското песо и китайския юан.

Въпреки известното успокоение, турската валутна криза продължава да оказва доминиращо влияние върху пазарите, отбелязват анализаторите.

Днес сутринта доларът леко се понижава спрямо еврото до ниво $1,1420 по в сравнение с курса $1,1410 от края на търговията в понеделник.

В същото време американската валута поскъпва по отношение на японската до 110,94 йени за долар при курс 110,70 йени ден по-рано.

За едно евро ден на пазара дават 126,68 йени в сравнение с 126,32 йени при закриване на търговията в понеделник.