Днес Турската централна банка реши да остави лихвения процент по репо сделките без промяна и така той се задържа на стойност от 10,25%. При репо кредитирането търговските банки изтеглят кредити от централната банка, а падежът им е много краткосрочен - понякога 24 часа.

От изявлението на финансовата институция става ясно, че причината за решението е желанието да се увеличи гъвкавостта по отношение на ликвидността и да продължи с осигуряването на такава, докато положението на инфлацията в страната не се подобри.

Решението идва в разрез с очакванията на анализаторите. Панел от 17 експерти прогнозираше, че централната банка ще повиши лихвата с между 1 и 2%, точно както направи през миналия месец, когато тя скочи от 8,25% до настоящото си равнище от 10,25%.

Галопиращата инфлация в Турция не успя да се озапти и през септември

Галопиращата инфлация в Турция не успя да се озапти и през септември

Индексът на потребителските цени е 11,75%

Резките динамики на репо лихвата не са чужди на най-новата икономическа история на Турция. Само през миналата година, в рамките на осем срещи на ръководството на финансовата институция, нейното равнище беше понижено с цели 12 процентни пункта, след като тя беше достигнала до стойността от 24%.

Въпреки че за западните икономики стойност от 24% на репо кредитирането звучи немислима, преди 20 години ставката достигна впечатляващите 100%. Това означава, че баните при кредит от 100 млн. лири от централната банка трябваше да връщат, при това обикновено на следващия ден, 200 млн. лири.

Графика 1: Лихва по репо сделките в Турция

Същевременно обаче горната граница на лихвения коридор в страната беше увеличена от 13,25% до 14,75%. Така разликата в лихвата между конвенционалните кредити на търговските банки, изтеглени от централната банка, и репо кредитите е вече 4,5%.

Турция опитва да изплати част от дълговете си, преди те да сринат икономиката ѝ

Турция опитва да изплати част от дълговете си, преди те да сринат икономиката ѝ

Въпреки това през 2020 г. кредитите ѝ ще нараснат, а съотношението дълг към БВП ще се влоши

Докато решението изненада анализаторите, последиците от него вероятно са изненадали ръководителите на централната банка. Въпреки че те изтъкват сред мотивите си озаптяването на инфлацията, всъщност турската лира постигна исторически антирекорд спрямо долара.

Валутата на южната ни съседка, която се намира в неконтролируема инфлация и без това, се срина до най-ниската си стойност спрямо долара, след като по обед днес тя се търгуваше при курс от 7,96104 лири за долар.

Графика 2: Понижаване на стойността на лирата

Снимка 501895

Източник: XE

Всъщност за кратко турската лира "флиртуваше" и с психологическата граница от цели 8 лири за долара.

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Едва ли лирата и икономиката ще спрат да се понижават, но поне се създава бомба със закъснител в банковата система

Така, както съм посочвал и преди, въпреки че Турската централна банка вече се насочва към относително неконвенционални методи за преборване на сриването на валутата, по всичко личи, че поне за момента те са обречени на неуспех.