Ралито на турските акции продължава и в сряда, като основният индекс Borsa Istanbul 100 се изкачи с 2,7 процента в редовната търговия. За последното тримесечие ръстът достига 32 процента в местна валута — което прави индексът най-добре представящия се в света. Но в долари е най-зле представящият се — 12 процента спад, пише Bloomberg.

Причината, разбира се, се крие в поевтиняващата турска лира. "Когато валутата е слаба и (реалните) лихви са ниски, акциите са общо взето един от малкото останали атрактивни активи, които могат да защитят спестяванията на местните", казва Бурак Исяр, директор в ICBC Turkey Investment.

Лирата падна отново във вторник, след като президентът Ердоган се закани да продължи да оказва натиск за сваляне на лихвите. В сряда централната банка се намеси с продажба на чуждестранна валута и успя да стабилизира лирата. Но от средата на септември турската валута загуби 35 процента от стойността си спрямо американския долар.

В същото време чуждестранни инвеститори вложиха $1 млрд. в турски акции през трите месеца до 19 ноември. Основният индекс е близо до най-ниското си ниво от 2009 г. в долари.

"Износителите печелят от слабата лира", казва Исяр. И допълва, че акциите са евтини за чуждестранните купувачи. Сред най-големите победители в сряда бяха производителят на бяла техника Arcelik и авиокомпанията Turkish Airlines.

Нов министър на финансите

В четвъртък лирата отново тръгна надолу, след като Ердоган изненадващо смени министъра на финансите. Валутата поевтиня до около 13,43 за долар, спад от 1,4 процента.

Досегашният министър Лютфи Елван ще напусне поста си, а на негово място ще застане Нуредин Небати, който бе зам.-министър на финансите от 2018 г., според декрет, публикува в турския еквивалент на Държавен вестник. Новият министър се смята за близък до Ердоган.

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

Цените в Турция не спират да растат, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, все повече турци излизат по улиците и настояват за оставката на правителството