Централната банка на Турция ще сведе основните лихви до едноцифрени нива през следващите месеци под натиска на президента Реджеп Ердоган. Тази ситуация ще се задържи преди финансовата институция да бъде принудена да ги повиши отново през следващата година в резултат на нов скок на цените.

Това прогнозират от експертите от Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.

"Властите ще поставят като свой авторитет растежа и ще ограничат тежестта на лихвената политика, колкото е възможно, избягвайки дестабилизиране на лирата", казват икономистите Мурат Унур и Клеменс Графе.

"Последните движения на инфлацията и растежът на паричните агрегати, според нас, увеличава риска от нова нестабилност на лирата", допълват те.

Според експертите централната банка ще пристъпи към допълнително намаляване на лихвите, въпреки че успя да шокира пазарите с ограничаването им почти наполовина от миналия юли насам до настоящите 11,25%.

От Goldman Sachs прогнозират, че основният лихвен процент ще бъде намален до 10,75% до края на първото тримесечие, до 10% през второто и до 9,75% през третото тримесечие, като това ниво ще се задържи до края на 2020 година.

Анализаторите очакват успоредно с тези действия вниманието да се обърне отново към лирата. За да успокоят пазара, от Централната банка на Турция обявиха, че ще ограничат обема на твърда валута, която местните банки могат да обменят за лира с чуждестранните инвеститори.