Ако сте рисков инвеститор и сте убедени, че трябва да инвестирате в следващата Tesla (последната компания достигнала до пазарна оценка от 1 трилион долара), то определено сте рисков инвеститор, който има "здрав стомах".

В този ред на мисли, ето някои предложения, които могат да влязат в полезрението на рисковете играчи в момента, препоръчани от експерти и които дори и да не постигнат успеха на Tesla, могат да се отличат с изключително голямо повишение в пазарната си оценка (съответно доходност за инвеститорите), ако имат успех в постигането на амбициозните си цели и разбира се продължат да съществуват (не фалират) след няколко години.

Но внимавайте! Това не са акции за хора със "слаби нерви". Инвеститорите в тях, трябва да имат пълното съзнание, че тези активи могат да струват нула в даден момент, при лошо стечение на обстоятелствата, тоест да им донесат пълна загуба на инвестираните в тях средства. Ето защо, експертите не препоръчват да насочвате към подобен род компании, или активи, по-голям процент от средствата си, от този, който не сте в състояние да отпишете за пълна загуба (примерно 10, 15, 20% от капитала си).

Както сами се досещате, става въпрос най-вече за малки, или средно големи технологични компании, които имат потенциал за огромно повишение на оценката си, ако постигнат целите си. Това са компании в предимно "разрушителни" сектори, които предоставят новаторски продукти, или услуги.

А ето и няколко подобни разрушителни тенденции и свързани с тях компании, представени от 20 стратези на Citigroup, ръководени от Майкъл Ашфорд:

3-D архитектура в полупроводниците

Citi смята, че техническата сложност при производството - процесът на производство на тези устройства може да засили предимствата на лидерите на пазара. Най-добрият му избор тук е Samsung Electronics, LAM Research и Entegris.

AI наблюдение на авиокомпании

Изкуственият интелект, идващ на следващия ви полет, може да измери температурата, пулса и т.н., за да открие заразни инфекции или интоксикации. Глобалните мрежови авиокомпании, с висока международна експозиция спрямо нискотарифните компании, трябва да бъдат на преден план. Дългосрочните избори на Citi включват Delta Air Lines и Azul.

Алтернативни протеини

С течение на времето Citi вижда, че все повече потребители ще преминават към алтернативни меса поради причини, свързани със здравето или изменението на климата. Beyond Meat и Kellogg са най -изложени на растежа на алтернативните меса, казва банката.

Амонячно задвижване в реактивните двигатели

В надпреварата за намаляване на авиационните емисии амонякът е едно евтино и осъществимо решение. Зеленият амоняк все още е далеч и Citi вижда няколко решения с нулеви/ниски емисии като победители. Неговите бъдещи амонячни игри включват Yara, CF Holdings, GE и IAG.

Деполимеризиращи пластмаси

Усъвършенстваните системи за рециклиране на химикали се разглеждат като решение за подпомагане на премахването на пластмасовите отпадъци от депата, заместващи сегашните системи за механично рециклиране. Citi вижда възможност за производители на пластмасови смоли като Dow, LyondellBasell и Arkema.

Директно улавяне на въглеводород от въздуха

Citi очаква процесът, който улавя въглерода направо от въздуха, да бъде ключова страна в стратегиите за преход към зелена енергия и се нуждае от държавна подкрепа. Най-добрите залози тук според банката са Occidental Petroleum и Aker Carbon Capture.

Търговски центрове Metaverse

В бъдещето на интернет виртуалните магазини ще продават както цифрови, така и физически продукти на потребители, които разделят времето си в двата свята, благодарение на смартфоните, слушалките за виртуална реалност и очилата с разширена реалност. Facebook и Snap са два начина да отиграете това, казват от Citi.

иРНК ваксини

Преди година водещата технология за ваксини срещу COVID-19 се разглеждаше като до голяма степен недоказана, а сега са в ход изпитания за лечение на няколко инфекциозни заболявания, като генетични заболявания и дори рак сред бъдещите възможности. Sanofi Arcturus и Pfizer са сред най -добрите залози за този тренд на Citi.

Незаменими жетони - NFT

Бенефициенти включват компании или физически лица, чиято основна дейност е продажба на съдържание или стоки с марка, такава, която позволява създаването, сечене, залагане, споделяне или търговия на NFTs на вторичния пазар, и компании за услуги, които помагат на създателите на съдържание да се ориентират в тази нова екосистема. Бенефициентите включват Robinhood, Discovery, Disney, WPP и Publicis.

Психоделичните лекарства са последната разрушителна идея на Citi

"Въпреки своята карирана история, психоделичните лекарства като LSD, псилоцибин ("вълшебни гъби") и DMT (аяхуаска) се завръщат и могат да революционизират парадигмата за лечение на психично здраве. Най-добрите залози тук включват ATAI Life Sciences ATAI, % и COMPASS Pathways, според Citi.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи