Валутните резерви на Китай, които са най-големите в света, нараснаха с 28 милиарда долара през декември 2021 г. до 3,25 трилиона долара, спрямо 3,222 трилиона долара в края на ноември. Това сочат данните на Държавното управление по валутен контрол (SAFE) на Китай.

Така обемът на валутните резерви на страната достигна своя максимум за последните шест години, пише китайският в-к Global Times, цитиран от Интерфакс.

Нарастване на валутните резерви на Китай се отчита за трети пореден месец. Експерти, предварително анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха те да намалеят средно с 2 милиарда долара.

Увеличението на валутните резервите през декември 2021 г. се дължи на притока на капитали в страната, компенсиращ ефекта от "отслабването" на щатски долар, отбелязват от SAFE.

"Курсът на долара се понижи, докато цените на ценните книжа на много страни се промениха в различни посоки", коментира представител на SAFE.

В стойностно изражение, резервите от злато на Китай през декември 2021 г. нараснаха с малко, до 113,13 милиарда долара (от 113,03 милиарда долара месец по-рано), по данни на Централната банка на страната. В същото време, физическият обем на златните резерви на Китай остана на ниво от 62,64 милиона унции.

Русия влезе в топ 5 на страните с най-големи златно-валутни резерви в света

Русия влезе в топ 5 на страните с най-големи златно-валутни резерви в света

Обемът на международните резерви на страната достигна исторически рекорд от над 618,2 млрд. долара