Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион се повишиха в понеделник, като основните китайски индекси скочиха с над 4.5%.

Shanghai Composite нарасна 4.62% ​​в следобедната сесия, запътвайки се към най-добрия си ден от март 2016 г., а Shenzhen Composite се увеличи с 5.35%, според китайския доставчик на финансови данни Wind Information, цитиран от CNBC.

Китайските акции продължават нарастването от миналата седмица, тъй като властите предприеха стъпки за подкрепа на пазара след обявяването на по-слаби от очакваното данни за БВП.

Китай ще намали данъците върху доходите на физическите лица, за да подкрепи икономиката, показваща напрежение от търговската война. Намесата на властите в петък вдигна акциите, паднали до 4-годишно дъно. Президентът Си Дзинпин също обеща "непоколебима" подкрепа за частния сектор в страната, пише Bloomberg.

В Япония индексът Nikkei 225 изтри натрупаните по-рано загуби и се покачи с 0.36%, докато индексът Topix нарасна с 0.14%. Южнокорейският Kospi спечели 0.12%, а хонконгският Hang Seng нарасна с 2.4%.

Един пазарен наблюдател обаче e скептичен към растежа на акциите в континентален Китай.

"В крайна сметка, в края на деня, основите ще продължат да управляват", каза Васу Менон, вицепрезидент на управлението на груповото богатство в OCBC Bank.

Менон изтъкна продължаващите притеснения заради търговската война в Пекин с Вашингтон. "Не изглежда, че скоро ще свърши", каза той.

"Днес виждате отскок, но това означава ли, че най-лошото за пазарите е отминало и ще продължат да растат? Не съм сигурен. Не мисля така", отбеляза Менон.