Загубите на най-големите банкови групи в Япония - Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui и Mizuho за финансовата 2021 г. (приключила на 31 март) са повече от 350 милиарда йени (около 2,71 милиарда долара), съобщи телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

По-конкретно, загубите на Sumitomo Mitsui се оценяват на 100 милиарда йени (773,7 милиона долара), на Mitsubishi UFJ - на 140 милиарда йени (1,08 милиарда долара), а на Mizuho - на 116,1 милиарда йени (898,3 милиона долара).

Основната част от посочените загуби се дължи на невъзможността клиенти на банките да връщат отпуснатите им заеми, в светлината на санкциите, наложени спрямо Русия.

По-рано Япония въведе няколко пакета от санкции спрямо Русия. По-конкретно, изключи Русия от режима на "най-облагодетелствана нация" при търговията и въведе забрана за износ на около 300 вида свои стоки. Въведена беше и забрана за износ на скъпи автомобили и луксозни стоки (бижута и др).

Освен това, Япония наложи индивидуални санкции спрямо 507 души от Русия, и 201 руски компании и организации, включително някои големи банки.

Япония няма да се оттегли от проекта за петрол и газ "Сахалин-2"

Япония няма да се оттегли от проекта за петрол и газ "Сахалин-2"

"Газпром" държи дял от 50% в проекта