След като вчера Dow Jones Industrial Average изгуби почти 5,9% от стойността си, понижавайки се до 22 553 пункта, бичият пазар официално приключи и той навлезе в меча територия. Дефиницията за такава е понижение с над 20% от стойността, а индексът вече спадна с 20,3% от пика си, постигнат на 12 февруари тази година.

Бичият пазар започна скоро след Голямата рецесия - на 6 март 2009 г. и продължи 11 години и два дни, с което се превърна в най-дългия в историята на индекса. През това време Dow Jones нарасна с впечатляващите 357%.

В края на бичия пазар обаче той отчете още един рекорд, този път не позитивен. Сривът от пик до -20% от стойността се случи в рамките на само 19 дни, което е най-бързото понижение на индекса в историята му.

MSCI: Борсите в САЩ могат да претърпят още по-сериозен спад

MSCI: Борсите в САЩ могат да претърпят още по-сериозен спад

Моделът на рейтинговата компания допуска понижение от допълнителни 11%

"Дали го прогнозирах? Не.", каза главният пазарен стратег на Prudential Financials, цитиран от Zero Hedge. "През последните 11 години пазарите имаха много понижения, но Федералният резерв винаги помагаше. Сега централната банка не е достатъчна. В момента наблюдаваме пирамида от несигурност."

Борсата в Чикаго, която е най-големият пазар на деривативи, също ще затвори врати за неопределено време от петък, 13 февруари, посочиха от CME Group, която я притежава. Официално причината е заради пандемията от коронавирус. "Всички продукти ще продължат да се търгуват, както това се случва днес", посочиха от компанията в официално съобщение, а по-късно днес трябва да излязат с по-подробна информация как точно ще се случва това.

Докато Dow Jones е вече в меча територия, S&P 500 до сряда успя да се задържи извън нея. През последния борсов ден той регистрира спад от 4,9%, но така от пика си до момента е изгубил само 19%, така че официално не влиза в дефиницията. Все пак, предвид настроенията на инвеститорите, преди края на седмицата той несъмнено ще се присъедини към Dow Jones.

За това говори и индексът Fear & Greed, който измерва склонността на пазарните участници да купуват или да продават акции. Преди месец той беше на 57 пункта, в зелената територия на "алчността", т.е. инвеститорите все още бяха склонни да купуват. Преди седмица вече се беше сринал до 15 пункта - "изключителен страх", а днес е почти на дъното - едва 4 пункта.

Разпродажбата на акции доведе до изтриване на капитализация от 5 трлн. долара от върха на борсите, което също само по себе си е антирекорд. Заради очакванията за продължаващо разпродаване на акции, тази сума вероятно обаче ще нарасне значително през следващите седмици.

САЩ наложи едномесечна забрана на посещенията от Европа

САЩ наложи едномесечна забрана на посещенията от Европа

Това ще нанесе още по-силен удар на авиокомпаниите и туризма, които вече прогнозират над 1 трлн. долара загуби

Последната паника на борсите беше породена от коронавируса, който в сряда беше обявен от Световната здравна организация за пандемия, след като вече болестта се наблюдава в повече от сто държави. Тя дойде в най-неподходящия момент, след като през миналата година борсово търгуваните компании регистрираха слабост и спад на приходите и печалбите, въпреки покачващите се индекси.

Като капак на това, в сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи едномесечна забрана на хора, които са били в Европа, да посещават страната. Ограничението допълнително удари фондовите пазари, въпреки че държавният глава посочи, че то не важи за стоки.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Действията на Федералния резерв, който понижи основния лихвен процент с 0,5%, което е най-бързият темп от годините на Голямата рецесия насам, показаха, че централната банка по-скоро е в състояние на паника. Затова пазарите по-скоро спряха да вярват, че ръководената от Джером Пауъл институция ще успее да се справи с управлението на заплахата този път и всъщност ускориха разпродажбата на акции.