При цената на златото в четвъртък сутринта липсва определена динамика и тя се колебае слабо около вчерашните си равнища под влияние на нееднозначни фактори.

Данните от днешната търговия към 9:45 часа българско време показват, че цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава до 1851,90 долара за тройунция. Малко по-рано цената се повиши символично. На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1851,55 за унция, информира Reuets.

В същото време юлските сребърни фючърси поскъпват с 0,1% до $22,117 за тройунция.

От една страна, инвеститорите предпочитат да купуват благородния метал като защитен актив във времена на висока инфлация. В петък се очаква публикуване на статистика за потребителските цени в САЩ за май. Анализаторите смятат, че годишният показател се е запазил на нивото от предходния месец от 8,3%, а месечният ръст се е повишил до 0,7% от 0,3%.

От друга страна, цената на златото е ограничена от ръста на доходността на десетгодишните (US Treasuries) - до 3.04% от предишното ниво на затваряне от 3.029%. Силният долар също е важен негативен фактор за търсенето на скъпоценния метал.