Цената на златото пада в понеделник сутринта под натиска на повишаващата се доходност на американските държавни облигации. Инвеститори и търговци оценяват и перспективите за повишаване на базовите лихвени равнища от Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 5,8 долара, или с 0,3%, до 1917 долара за тройунция.

Майските фючърси за сребро в същото време поскъпват с 0,17% до $24,695 за унция.

В понеделник сутринта стойността на благородния метал намалява на фона на покачването на доходността на американските държавни облигации. Така доходността на десетгодишните облигации нараства до 2,414% от предишното ниво на затваряне при 2,375% годишна лихва.

Освен това пазарите продължават да оценяват силните данни за пазара на труда в САЩ, което повиши очакванията за по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв. Безработицата в страната през март спадна до 3,6% от 3,8% през февруари, анализаторите очакваха спад до 3,7%.

Според анализатори на ANZ, цитирани от Wall Street Journal, благородният метал е под натиск от силния доклад за заетостта в САЩ, който подсили аргументите на Фед за агресивно повишаване на лихвите за ограничаване на инфлацията.