Цените на златото нарастват умерено във вторник сутринта в очакване на новини за нов пакет за икономическа помощ в САЩ и среща на Федералната резервна система (FRS) на последната й среща тази година.

Според данните от търговията днес сутринта февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк поскъпват с 0,39%, или със 7,1 долара, до 1839,25 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0,43% до 24,152 долара за унция.

Инвеститорите следят ситуацията с обсъждането на пакет от помощи за американската икономика, за чийто размер се преговаря от август. По-рано през декември министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин предложи $ 916 милиарда. Окончателното решение все още не е взето.

Анализаторите смятат, че подкрепата за цената на златото може да бъде предоставена от очакванията, свързани с предстоящото заседание на Федералния резерв във вторник и сряда. Пазарите очакват макропрогнозите на регулатора, както и плановете му за базовите лихвени ставки и закупуването на активи.

Според пазарния анализатор на OANDA Едуард Моя, чието мнение е цитирано от Bloomberg, икономическите затруднения отварят възможности за Фед да продължи меката парична политика.

В същото време като цяло през последните седмици златото значително поевтиня от постигнатите тази година върхове. През август то за първи път в историята цената на жълтите кюлчета преодоля границата от 2 хиляди долара за унция. Но само през ноември златото е загубило около 5,5% от стойността си. Така ноември стана най-лошият месец за благородния метал от четири години.

"Цените отново изглеждат уязвими, но Фед може да ги спаси отново", каза Моя.