Цената на златото в сряда сутринта е относително стабилна на ниво под 1735 долара за тройунция след спад ден по-рано. Силната статистика за САЩ подкрепи очакванията около повишаването на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ

Според данните за днешната търговия, към 9:55 часа българско време, декемврийската фючърсна цена за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 2,7 долара, или 0,16%, до 1733,6 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1721,44 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се покачва с 0,45% до 18,24 долара за унция.

Ден по-рано златото поевтинява с 0,8%, а от началото на месеца - с 2,4%, цената на благородния метал пада за пети пореден месец.

Публикуваната във вторник макроикономическа статистика за САЩ се оказа по-силна от пазарните очаквания. Индексът на потребителското доверие в САЩ през август се повиши до 103,2 пункта при прогноза от 97,7 пункта, съобщи аналитичната компания Conference Board. Броят на новите свободни работни места на пазара на труда (JOLTs) през юли достигна 11,239 милиона при прогноза за 10,475 милиона.

Тези данни подкрепят очакванията за повишаване на лихвите от Фед на заседанието през септември. В резултат на това според CME Group 70,5% от анализаторите очакват базовата ставка отново да бъде повишена с 0,75 процентни пункта до 3-3,25% годишно.

Златото е чувствително към лихвената политика на Федералния резерв на САЩ, тъй като решенията на регулатора влияят върху обменния курс на долара, което се отразява и върху цената на благородния метал.