Цената на златото в сряда сутринта се понижава, коригирайки стойността си надолу след като се покачила до максимални нива за последните две седмици.

Днес сутринта цената на юнските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex спадна с 1,25 долара, или 0,1%, до 1,307.05 долара за тройунция. Стойността на майските фючърси за среброто се понижава с 0.26%, до $ 15.17 за унция.

Във вторник цената на жълтия благороден метал нарасна до 1309 долара за унция, което бе неин максимум от 28 март. Търговците се насочиха към по-безопасни активи при увеличен риск от забавяне на световния БВП и противоречия в търговията.

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа прогнозата за растежа на световния БВП поради глобалната несигурност и търговските войни. Прогнозата за растежа на БВП на САЩ за 2019 г. бе намалена поради редица вътрешни и външни икономически фактори.

Пазарните участници също обърнаха внимание на ситуацията в търговията. Така Вашингтон обмисля въвеждането на нови мита върху вноса от Европейския съюз, докато ЕС не спира да субсидира Airbus. По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще наложат мита на европейски стоки на стойност 11 милиарда долара.

Традиционно златото е по-безопасен актив, така че опасенията за растежа на световната икономика и търговията подкрепиха търсенето на жълтия метал.