Фаза "Играчка". Всеки значим технологичен продукт минава през нея - вижда се огромният потенциал, но компромиси и несъвършенства го спират. Само си спомнете, например, какво представляваха първите лаптопи в началото на 90-те - привлекателна новост за ентусиастите с ограничено приложение. Днес това са мощни и надеждни устройства, на които може да се разчита и за нея отговорните задачи.

Сгъваемите смартфони извървяха този път за броени години. Новият Huawei Mate X3 е най-добрата илюстрация за прогреса на този клас смартфони. Според ситуацията, той може да бъде компактно джобно устройство или удобен таблет за продуктивност и мултимедия - и то с флагмански амбиции при дизайна, производителността и камерите.

Дали претенциите му са основателни? Нека проверим заедно!

Дизайн

Първото, което ще ви направи впечатление в момента, в който разопаковате Huawei Mate X3, е, че това не е грамадно устройство. За потребителите, идващи от други екосистеми, може би даже ще има елемент на културен шок - тук определено няма усещането за два нормални смартфона, залепени един за друг.

Huawei разгъва своя потенциал с Mate X3

Huawei разгъва своя потенциал с Mate X3

Вече е ясно колко ще струва върховият модел у нас

Понеже една снимка казва повече от 1000 думи, ето сравнение с конвенционален смартфон:

Снимка 622278

Източник: Явор Николов

Освен, че е тънък (11,08 мм сгънат, 5,3 мм разгънат), Huawei Mate X3 е и много лек за своя клас - 239 грама.

Снимка 622280

Източник: Явор Николов

Гърбът от тъмнозелена веган кожа и металните елементи създават наистина премиум усещане и в никой момент смартфонът не стои прекалено грубо и агресивно с помощта на Quad Curve загладения дизайн на екраните, който допринася и за добрата ергономия - липса усещането, че всеки момент ще изтървете устройството.

Huawei P60 Pro: Силна фотографска заявка

Huawei прави силна фотографска заявка с P60 Pro

Флагманският модел стигна до европейския пазар

Закаленото Kunlun стъкло на външния екран дава допълнителна сигурност, като от Huawei се хвалят с 10-пъти по-добра устойчивост при падане в сравнение с Huawei Mate X2. Вътрешният екран също използва специални технологии за подсилване, които подобряват надеждността му. И двата панела са сертифицирани с 5 звезди от швейцарския институт SGS. Устройството е защитено от влага по стандарт IPX8 - нещо, което конкурентите не могат да предложат.

От Huawei не са правили икономии и в другите аспекти на екраните - външният е 6,4-инчов с 2504х1080 пиксела резолюция, а вътрешният - 7,85 инча, 2496х2224 пиксела. Двата панела са OLED с висок динамичен обхват и 120 херца честота на опресняване. Тук също има международен сертификат - TUV Rheinland.

Снимка 622274

Източник: Явор Николов

В употреба и двата екрана са ярки, с добри ъгли на виждане. Вътрешният в разгънато положение е с равномерна подсветка - включително в средата си. Той е много удобен както за сърфиране в Мрежата, така и за гледане на видео или игри.

Производителност

Huawei Mate X3 е изграден около Snapdragon 8 Gen1+ 4G мобилната платформа. Това може да не е най-новият флагмански чипсет, но предлага достатъчно добри производителност и икономичност.

Липсата на 5G модем е свързана с наложените от САЩ санкции, но всъщност е по-малък проблем, отколкото изглежда - теоретичният максимум на мрежите от четвърто поколение е доста над това, което някои телекоми у нас представят за 5G, а даже типичните 4G скорости у нас са достатъчно добри за стрийминг с най-високо качество.

Снимка 622281

Източник: Явор Николов

Производителността е на флагманско равнище, като има известно значение кой екран използвате - вътрешният е с по-висока резолюция, което изисква и повече от процесора и графичния му ускорител. Стабилните 60 кадъра в секунда обаче не са проблем даже и при по-претенциозните игри. В употреба (особено при гейминг) Huawei Mate X3 се загрява, но в никой момент не е до степен да е неизползваем.

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Китай изгражда полупроводникова индустрия, независима от Запада

Автономията на смартфона е на много добро равнище, като за това със сигурност помага голямата батерия с 4800 mAh. В комплекта влиза мощно 66W зарядно с кабел, но можете да използвате и безжични варианти.

Софтуер

В Европа Huawei Mate X3 идва с актуалната версия на интерфейса EMUI, базирана на Android. Трудно ще е да ви кажем какви са приликите и какви са разликите спрямо собствената операционна система Harmony OS, с която устройството се предлага в "родния" си Китай. Едно общо има със сигурност - и в двата случая софтуерът на устройството е без Google Mobile Services.

Това също е пряко следствие от сложните отношения между САЩ и Китай, но вече не може да се каже, че ситуацията изглежда безнадеждна за Huawei.

Huawei Watch Ultimate: Най-амбициозният смарт часовник днес

Huawei Watch Ultimate: Най-амбициозният смарт часовник днес

Той ще е съвсем на място както на официална вечеря, така и на 100 метра под водата

Повечето производители на смартфони сериозно модифицират интерфейса на операционната система и за обикновения потребител не се "вижда" какво има отдолу - дали ще е Android във вида, в който Google го предлага, или ще е нещо друго. Най-важното е устройството да е сигурно и за него да са достъпни приложенията, които ни трябват.

Тук Huawei имат не едно, а три решения:

 • Huawei AppGallery вече е пълнокръвен магазин за дигитално съдържание. В него са налични почти всички популярни у нас приложения, включително - мобилно банкиране от всички български банки, дигитални портфейли, телекоми, медии и т.н. Много е вероятно това, което търсите, да е налично за сваляне.
 • Търсачката на приложения, вградена в AppGallery, автоматично търси и в проверени независими платформи за теглене на приложения и така можете ръчно да инсталирате нужното.
 • Даже Google приложенията и зависимите от услугите на онлайн гиганта игри и програми са достъпни. За целта в Huawei средите сериозна популярност набра през последните месеци приложението Gbox, което е достъпно в AppGallery. То създава виртуална среда, в която приложенията работят без проблем, а инсталирането им се случва с помощта на търсачката на AppGallery - по възможно най-естествения начин.

В общия случай бихме ви препоръчали да разчитате най-вече на магазина за приложения на Huawei - особено за важни приложения като банковите.

По отношение на другите два варианта, Huawei направи много през последните години, за да подобри сигурността и сега устройствата се пазят с помощта на технология от Avast Antivirus. Въпреки това, ако сваленото извън магазина или инсталирано във виртуална среда приложение е свързано с потребителски профил, не е лоша идея да го защитите и с SMS код при влизане или с друга допълнителна защита.

Снимка 622279

Източник: Явор Николов

EMUI в наши дни значително е намалила влиянието на "американския" минимализъм и вместо това потребителите имат възможност да настройват буквално всичко - едно позитивно развитие. Голям плюс е и възможността за многозадачен режим на разделен екран или с "плаващи" прозорци. Така можете, например, да четете в интернет и в същото време да си водите записки или да прегледате таблицата с отчета, докато участвате в онлайн среща.

Важен фактор е и интеграцията с огромно количество носими и домашни IoT устройства от екосистемата на Huawei.

Камера

Устройствата на Huawei от висок клас традиционно имат сериозни фотографски амбиции. Компанията е сред пионерите на AI функционалностите в тази сфера, но тук софтуерът се комбинира с амбициозен хардуер и знаковия за Mate симетричен дизайн.

Снимка 622277

Източник: Явор Николов

Основната камера е 50-мегапикселова с голям 1/1,56 сензор и стабилизиран обектив. Нейните изображения по подразбиране са 12,5 мегапиксела и са с висока детайлност както през деня, така и през нощта.

Кадър с основната камера

Източник: Явор Николов

Кадър с основната камера

Тя се използва и при снимането на портрети, а освен това има и режим на двукратно приближение, при което няма сериозна загуба на качество.

Ултраширокоъгълната камера е 13-мегапикселова и има автофокус, като това я прави подходяща и за макроснимки. От Huawei са се постарали нейните характеристики по отношение на цвят и контраст максимално да се доближават до основния сензор. Нощният режим е наличен и тук.

Заснето с ултраширокоъгълната камера

Източник: Явор Николов

Заснето с ултраширокоъгълната камера

Телефото камерата е отново 13 мегапиксела, като нейният перископичен обектив има стабилизация и еквивалентно фокусно разстояние на 125 мм при fullframe камерите. Това го прави подходящ за близки детайли и далечни по-общи сцени.

Заснето с телефото камерата

Източник: Явор Николов

Заснето с телефото камерата

Huawei и тяхната XMAGE технология се грижат за оптимизирането на снимките още в момента, в който са направени - AI обработката има видим, но обикновено не твърде натрапчив ефект.

Снимка 622288

Източник: Явор Николов

Видеото е с до 4K резолюция, което реално е напълно достатъчно - поне докато мобилните устройства не започнат да снимат 8K клипове с по-малко артефакти от тежка компресия.

Макро с ултраширокоъгълната камера

Източник: Явор Николов

Макро с ултраширокоъгълната камера

Като всеки сгъваем смартфон, Huawei Mate X3 има не една, а две селфи камери. Те са с добро качество и 8 мегапиксела резолюция, но за потребителите вероятно ще е най-добре да използват външния екран в разгънато положение и така да снимат себе си и близките хора с мощния основен сензор.

В употреба

Срещата с Huawei Mate X3 започва с добро първо впечатление от кутията, окомплектовката и дизайна на устройството. То наистина стои удобно в ръката и създава недвусмисленото впечатления за премиум продукт. Последното е твърде закономерно - това в момента е най-скъпият смартфон на Huawei, като в конфигурацията, която тествах (12GB RAM и 512GB памет), той струва над 4000 лв.

Като бързодействие, субективното усещане е че смартфонът просто... отсъства. Иначе казано, не мислите за него, докато отмятате различни задачи. Още след първите 60 минути ще усетите и друг ефект - ще започнете да виждате микрозабавянията при всяко устройство с малко по-слаб процесор и по-лоши софтуерни оптимизации от тези на Huawei.

Снимка 622273

Източник: Явор Николов

Един момент, който може да ви подразни, е разположението на сензора за пръстов отпечатък. Той е бърз и прецизен, но просто не е лесен за достигане при сгънато положение. Не е нещо фатално, но ще ви е нужно време, за да свикнете.

Воденето на телефонен разговор е малко второстепенна дейност при съвременните смартфони, но тук проблеми няма да видите.

Ще ви харесат:

 • Впечатляващо компактен дизайн;
 • Екрани с високо качество и защита;
 • Пълен набор качествени камери;
 • Мощно зарядно в комплекта.

Имайте предвид:

 • Висока цена;
 • Не се предлага с най-мощния наличен хардуер;
 • Липсата на Google услуги може да е проблем в някои случаи;
 • Дизайн решението с разположението на биометричния сензор е неудачно.

В заключение

По-горе отбелязахме цената на Huawei Mate X3 - това не е масов продукт и поне засега няма как един сгъваем смартфон да бъде масов продукт. Именно това, обаче, освобождава Huawei да превърнат устройството в истински боец от "абсолютна категория" - без компромиси извън процесора (решение, което може би е било извън техен контрол).

Така имаме пред себе си едно уникално устройство, което в единия момент е доста компактен флагмански смартфон, а в другия - мощен таблет. Два флагмана в едно.

Не е съвършеният смартфон - това е ясно, но пък за потребителите е глътка свеж въздух. За останалите производители, надяваме се, ще е даже повече - алармата, която ще ги събуди и ще ги накара да вложат повече усилия във foldable сегмента.