Huawei ще покаже на света днес новия си върхов модел, но съдбата на устройството в Европа е неясно и зависи от това дали компанията може да преодолее забраната, наложена от САЩ, и да даде на потребителите всички приложения на Google, които те очакват, пише Reuters.

Устройствата от серията Mate 30 ще бъдат показани днес в Мюнхен. Това първото представяне на изцяло нов модел след санкциите от Вашингтон през май.

ПОВЕЧЕ ЗА НОВИТЕ МОДЕЛИ ВИЖТЕ ТУК

Вторият най-голям производител на смартфони в света стана жертва на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, който се превръща в технологична студена война. Huawei очаква само през тази година забраните да ѝ костват $10 милиарда.

Представянето в Европа подчертава важността на региона за компанията. След забраните Huawei загуби 5 процента от пазарния си дял на Стария континент.

Най-голямата въпросителна е дали клиентите, които евентуално закупят новия модел, ще могат да ползват незаменимите за много приложения на Google, като Gmail, YouTube, Maps и много други. Заради забраната, моделите на Huawei ще дойдат без тези приложения, както и без най-важното - магазина Play Store, от който се теглят нови апликации.

Моделът ще ползва Android, след като и Huawei призна, че собствената ѝ операционна система все още не е напълно готова за телефони. Свободната версия на операционната система обаче не поддържа множество функционалности, с които потребителите трудно ще се разделят.

Заради това, според анализатори, потребителите няма да искат да си купят телефоните, въпреки отличните характеристики.

Huawei губи пазарен дял в Централна и Източна Европа

Huawei губи пазарен дял в Централна и Източна Европа

Samsung е големият победител, като вече всеки четвърти смартфон е от южнокорейската компания