Класацията Топ 10 на най-продаваните смартфони през втората четвърт на годината се свежда до надпревара между две компании - Apple и Samsung, показват данните на Counterpoint.

Ето как изглежда класирането:

Позиция Модел
1 Apple iPhone 14
2 Apple iPhone 14 Pro Max
3 Apple iPhone 14 Pro
4 Apple iPhone 13
5 Samsung Galaxy A14
6 Samsung Galaxy A54
7 Samsung Galaxy A14 5G
8 Samsung Galaxy S23 Ultra
9 Samsung Galaxy A04e
10 Samsung Galaxy A34

Анализаторите отбелязват, че Apple малко отстъпват като общ пазарен дял, но той все пак остава двуцифрен - а освен това базовият модел е по-добре приет в Северна Америка и Европа. Pro моделите пък получават тласък в Азия и на Стария континент.

Само за 6 години: Близо 500 марки смартфони са изчезнали

Само за 6 години: Близо 500 марки смартфони са изчезнали

Това всъщност е добра новина за потребителите

Samsung са добре представени в класацията, но от всичките им 6 модела в Топ 10, 3 са от нисък клас (A04e и двете вариации на A14), 2 са от среден (A34 и A54) и само един е флагман (Samsung Galaxy S23 Ultra), който ценово се доближава до iPhone Pro моделите.

Това означава, че Apple печели много повече от останалите - даже най-евтиният iPhone в челната десетка е устройство от висок клас, което е и на съответната висока цена.

Като географски предпочитания, A серията на Samsung набира близо 60% от продажбите си от Азия и Латинска Америка, а Северна Америка и Европа са регионите, в които са били продадени две трети от Ultra модела.

В сравнение с миналата година, Samsung имат 2 модела повече в челото, а Apple - един по-малко. Xiaomi на свой ред изпадат от класацията.