Днес изглежда невероятно, но съвсем не толкова отдавна смартфоните на пазара по света и у нас не се изчерпваха с големите марки като Samsung, Apple, Xiaomi или Huawei. Мнозина от нас все още имаме из шкафовете вкъщи стари устройства на брандове с отдавна забравени имена - най-често на марки, съществували само в една или няколко близки държави.

Огромната промяна в смартфон сферата е видима от данни на CounterPoint. От тях става ясно, че в пика си през 2017 г. на този пазар по света е имало над 700 бранда, докато днес те са под 250 - свиване с цели две трети.

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва технологичните харчове другаде

Детайли: Сред близо 500-те "мъртви" марки по-голямата част са локални - при глобалните бройката е почти постоянна през годините. Пример за "залязъл" голям локален бранд е Micromax в Индия, но и у нас можем да се сетим за устройства с марките например на търговски вериги.

Според експертите от CountrerPoint причините са комплексни:

  • Пазарът вече е зрял и хората по-рядко сменят устройствата си - но и очакват по-добри характеристики;
  • Технологичният скок от 4G към 5G изискваше значителни инвестиции;
  • Пандемията разтърси глобалните вериги на доставки;
  • Китайски брандове като Xiaomi и Oppo много агресивно навлязоха на "територията" на местните играчи в ниския сегмент;
  • Повечето местни марки нямат маркетинг бюджетите на големите си конкуренти и така трудно стигат до потенциалните клиенти.

Контекст: Смартфоните се движат по класическия път на повечето технологични продукти през последните години. Обикновено "марковите" предложения в даден нов клас техника са прекалено скъпи за голяма част от потребителите и това отваря ниша за по-малките играчи - включително и местни такива.

По-късно пазарът еволюира и някои от новите действащи лица в него стават достатъчно силни, за да конкурират големите имена. Останалите изчезват.

Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Потребителите не бързат да подменят настоящите си устройства

От друга страна: Да създадеш смартфон от нулата е много скъпо начинание и повечето локални брандове не извършваха никаква развойна дейност. Те просто поръчваха в Китай устройствата си, като различни производствени подизпълнители се грижеха за софтуера и хардуера. Този тип ODM отношения се практикуват и от големите фирми, но в случая говорим за наистина "нискотарифни" решения със силно занижен контрол върху качеството.

Тези смартфони често имаха технически проблеми като неработещ GPS приемник, дефектиране на дънната платка заради неудачен дизайн или бързо излизащи от строя екрани. По-лошото е, че софтуерът им не беше добре оптимизиран, а и в някои случаи се оказваше, че излизат заразени с вируси директно от завода.

Това са евтини устройства, които излизат скъпо на своите притежатели.

Мобилните вируси крадат данни, шпионират и пращат скъпи SMS-и

Мобилните вируси крадат данни, шпионират и пращат скъпи SMS-и

От началото на годината зловредните програми за смартфони и таблети са се увеличили със 140%

Какво следва: Според CounterPoint броят на смартфон марките ще продължи да намалява, защото глобалните брандове имат най-голям шанс да се адаптират в икономическата и технологична ситуация.