Финландската компания HMD Global, която е собственик на правата за ползване върху марката Nokiа, показа в неделя първия си смартфон, който носи името Nokia 6.

Мобилното устройство е насочено към китайските потребители и ще се предлага на феновете на бранда за 1 699 юана, които се равняват на 246 долара, предаде Reuters.

Това е първият нов смартфон с емблематичното име от 2014 година насам, когато Microsoft придоби телефонния бизнес на Nokia Oyi.

Снимка 271888

Източник: nokia.com

Операционната система на смартфона е Android, като апаратът ще се продава във втората най-голяма икомоника чрез онлайн търговеца на дребно JD.com.

"Решението на HMD да пусне първия си Android смартфон в Китай е отражение на желанието да срещнем нуждите на потребителите в различни пазари по целия свят ... това е стратегически важен пазар", посочват от компанията в свое изявление.

Изпълнителният директор на HMD Арто Нуммела, който някога е отговарял за продажбите на Nokia и разработването на продукти, заяви пред Reuters през миналия месец, че компанията се стреми да се превърне в един от основните играчи на пазара за смартфони, където се изправя пред конкуренти като Apple и Samsung, както и десетки други съперници.

Вече е официално: Nokia се завръща с Android смартфон през 2017-а

Вече е официално: Nokia се завръща с Android смартфон през 2017-а

Марката ще работи в партньорство с друга финландска компания