Пандемията принуди голяма част от населението да работи, учи и да се забавлява от вкъщи, което пък от своя страна е подкрепило значително продажбите на персонални компютри през третото тримесечие на 2020 г. Така трите месеца до края на септември се превръщат в рекордьор по растеж за последното десетилетие в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Значителна част от растежа идва от Chromebooks. Доставките на достъпните модели с операционната система на Google Chrome OS записват 90% повишение през третото тримесечие, по данни на Gartner. Включвайки техните продажби, световният PC пазар расте с 9%, а самите те представляват 11% от продажбите.

"В началото на пандемията хората извадиха старите си компютри и в много случаи осъзнаха, че те вече са твърде стари, за да им вършат работа", обяснява Джитеш Убрани, мениджър в IDC.

Като цяло, доставките на персонални компютри по света растат с 3,6% до 71,4 млн. през третото тримесечие, по данни на Gartner. Според IDC ръстът е 14,6% до 81,3 млн.

"Ако пазарът не бе забавен от недостиг на компоненти, доставките на лаптопи щяха да нараснат дори и повече, тъй като апетитът на пазара продължава", казва Убрани.

Lenovo остава най-големият доставчик в света, а в топ пет влизат още HP, Dell, Apple и Acer.