Продажбите на iPhone в Китай през четвъртото тримесечие на 2018 година са се сринали с 20 процента спрямо година по-рано, показват данни на International Data Corp. Доставките на устройствата на Apple са намалели далеч повече, отколкото пазарът, пише The Wall Street Journal.

Миналият месец главният изпълнителен директор на компания Тим Кук обвини икономическото забавяне в страната за спадащите продажби. Но Apple има и друг проблем.

През последните три месеца на миналата година доставките на умни телефони на най-големия пазар в света са спаднали с 9,7 процента. Заради високата си цена обаче, Apple губи пазарен дял (от 12,9% до 11,5%) и вече е четвъртият по доставки бранд в Поднебесната империя. В същото време продажбите на лидера Huawei растат с 23%, като така компанията получава 29% пазарен дял през трите месеца.

Ето какво готви Apple за новите iPhone

Ето какво готви Apple за новите iPhone

Купертино ще представи и обновени iPad и iPad Mini

"Високата цена на iPhone X през 2017 г. забави решението на потребителите да обновят устройствата си, а новите модели от 2018 г. не предоставиха достатъчно обновление, за да накарат потребителтие да ги закупят", казва Си Уан, анализатор за IDC в Китай.

Въпреки че китайската компания почти не съществува в САЩ, световните доставки на модели на Huawei се покачват с 44%. Това отрежда на компанията трета позиция в света след Samsung и Apple.

Apple ще продава по-евтино скъпите модели iPhone на пазарите извън Щатите

Apple ще продава по-евтино скъпите модели iPhone на пазарите извън Щатите

Компанията обяви решението си след срив на продажбите в края на 2018-а